x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Economist: Europa se prăbuşeşte sub ochii noştri. Prim ministrul Greciei joacă la cacealma

The Economist: Europa se prăbuşeşte sub ochii noştri. Prim ministrul Greciei joacă la cacealma

de Departamentul Online    |    02 Noi 2011   •   07:49
The Economist: Europa se prăbuşeşte sub ochii noştri. Prim ministrul Greciei joacă la cacealma



'Europa se prabuseste sub ochii nostri. (…) Astazi isi incepe mandatul de sef al Bancii Centrale Europene Mario Draghi. Va trebui sa reactioneze (la situatia de pe piata financiar bancara – n.r.)
rapid si agresiv, relaxand puternic politicile monetare si intervenind pentru a mentine nivelul scazut al randamentelor, sau lucurile for scapa curand de sub control', scrie publicatia americana The Economist, in editorialul intitulat, sugestiv 'Eurodoom' (Eurodamnarea).

The Economist il citeaza pe analistul Roberto Perli, de la Grupul de Strategii Internationale si Investitii, explicand motivele care l-au determinat pe Georgios Papandreu, premierul elen, sa decida supunerea planului de salvgardarea a zonei euro unui referendum: 'Motivele lui Papandreou sunt destul de transparente: pana acum, opozitia nu a oferit niciun fel de suport pentru masurile de austeritate , astfel ca Partidul Socialist (aflat la guvernare – n.r.) a fost lasat sa acumuleze tot oprobiul public. Tactica Opozitiei este similara cu cea folosita de Opozitia din Portugalia, la inceputul acestui an. Acolo, Opozitia a fortat demisia Guvernului, a preluat puterea si imediat a implementat exact aceleasi masuri pe care inainte le critica. Papandreou stie aceasta poveste si decizia sa este o dovada ca refuza sa joace in acelasi film'.

The Economist considera ca e vorba de o cacealma: 'Speranta lui Papandreou este ca Opozitia va admite, in sfarsit, ca nu exista o alegere mai buna in afara implementarii planului adoptat de liderii zonei euro si ca, astfel, va fi fi fortat sa sustina public masurile de austeritate, facand referendumul inutil. Altfel, este foarte probabil ca populatia va respinge planul'.

Scenariul The Economist pare sa fie realist. Chiar ieri, dupa anuntul lui Papandreou, liderul partidului de opozitie Noua Democratie, Antonis Samaras, a anuntat ca va discuta azi, cu presedintele Greciei, Karolos Papoulias, pentru a cere organizarea rapida de alegeri anticipate. Iar purtatorul de cuvant al formatiunii l-a critica dur pe Papandreou: 'Papandreou este periculos. Arunca statutul Greciei de membru UE ca pe o moneda in aer. Nu poate guverna si, in loc sa se retraga onorabil, dinamiteaza tot'. Daca referendumul nu era necesar, asa cum clameaza Opozitia, inseamna ca planul propus de liderii zonei euro este dezirabil, iar asta inseamna ca masurile de austeritate se impun.

×