x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie The Economist: Românii par să fi uitat vechiul proverb "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă"

The Economist: Românii par să fi uitat vechiul proverb "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă"

de Veronica Micu    |    06 Iun 2012   •   06:25
The Economist: Românii par să fi uitat vechiul proverb "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă"

"Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista" este un vechi proverb romanesc ce sugereaza ca orice lucru obtinut de cineva in viata trebuie sa vina cu un efort, scrie publicatia economica The Economist. Majoritatea romanilor par sa fi uitat acest proverb in timpul regimului comunist, care le oferea cetatenilor o locuinta si un loc de munca indiferent de eforturile lor. Acum le este greu sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, lucru care implica depunerea unui efort.

A doua cea mai saraca tara din UE, Romania continua sa esueze in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusa rata de absorbtie din Uniunea Europeana.

Dupa aderarea la UE, in 2007, Romaniei i s-a spus ca poate accesa 20 miliarde de euro, pana in 2013, pentru a putea "prinde din urma" celelalte membre UE. Victor Ponta, primul ministru roman a declarat recent ca Romania risca sa piarda 100 de milioande de euro de la Comisia Europeana, pana la sfarsitul anului. Anul viitor, Romania risca sa mai piarda un miliard de euro in sectorul de resurse umane din cauza coruptiei.

Si asta nu e tot. In aprilie, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Externe, a declarat ca Uniunea Europeana ar putea "ingheta" cinci programe aflate in derulare daca, pana in iunie, Romania nu respecta recomandarile Comisiei Europene.

Gradul scazut al absorbtiei fondurilor europene a devenit o problema obsesiva pentru Guvernul de la Bucuresti, care a spus in mod repetat ca acesti bani reprezinta prioritatea principala a Romaniei in acest an.

Potrivit analistilor, principalele motive pentru esecul Romaniei de a absorbi fonduri UE sunt coruptia, lipsa de motivare si informare, capacitatea administrativa neadecvata si lacunele majore in intelegerea modului de functionare a institutiilor europene.

Romania are ca deadline 2013 pentru absorbtia acestor fonduri, iar institutia care se ocupa de asta trebuie sa ia masuri radicale pana la sfarsitul acestui an. Altfel, Ponta autoritatea de management va fi restructurata complet anul viitor. Premierul este chiar pregatit sa riste pierderea acestor bani pentru a putea s-o ia de la capat. Si, de data aceasta, poate in directia corecta, mai spun jurnalistii de la The Economist.

×