x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tigările nu vor mai fi expuse în vitrina magazinelor

Tigările nu vor mai fi expuse în vitrina magazinelor

de Elena Stan    |    06 Sep 2012   •   10:55
Tigările nu vor mai fi expuse în vitrina magazinelor

Introducerea pachetelor generice, interzicerea afisarii produselor la punctele de vanzare, acoperirea a 75% a fetelor pachetului de tigari cu pictograme ce contin avertismente de sanatate, precum si disparitia tigaretelor mentolate sau cu aroma sunt doar cateva dintre propunerile de modificare a Directivei Europene pe tutun (37/2001).

Proiectul cu modificarile aduse Directivei a fost postat pe site-ul Comisiei Europene in 2010 pentru consultare publica, sI a reusit sa aiba peste 85.000 de reactii din partea cetatenilor, majoritatea raspunsurilor fiind impotriva modificarilor propuse. Masurile vizeaza scaderea fumatului in randul tinerilor, precum si reducerea evaziunii fiscale din domeniu.

Producatorii contesta unele modificari ale Directivei deoarece considera ca odata cu introducerea pachetului generic, pretul pachetului de tigari se va reduce, ceea ce va duce la cresterea consumului. “Introducerea pachetului generic va conduce la scaderea pretului, ceea ce va determina o crestere a consumului, masura ce contravine programelor de sanatate. Dovezile prezentate de Comisia Europeana nu justifica introducerea pachetelor generice deoarece nu ambalajul este de vina pentru cresterea numarului tinerilor care s-au apucat de fumat. Este o dovada ridicola', a explicat Marc Fritsch - Director Regulatory Affairs EU, Philip Morris International. Acesta a mai spus ca tinerii se apuca de fumat deoarece prietenii din anturajul lor fumeaza, nu pentru ca sunt atrasi de pachetul de tigari, asa cum sustineau cei de la CE.

"Eficacitatea acestor masuri este pusa la indoiala, insa impactul economic negativ al masurilor va fi semnificativ, mai ales in contextul crizei economice. Acestea vor duce la scaderea numarului de locuri de munca, mai ales la nivelul firmelor mici si mijlocii, care asigura intreg lantul de la productie la vanzare, inclusiv fermieri, la majorarea comertului ilegal, iar pretul va fi singura unelta de a concura pe piata", a adaugat Fritsch. In UE industria genereaza 1,46 milioane de locuri de munca, in special in firme mici si mijlocii, si venituri de 121 miliarde de euro. Pana la sfarsitul anului, Comisia Europeana va finaliza proiectul de modificare a directivei privind reglementarea produselor de tutun, urmand sa fie aplicate de la sfarsitul anului 2014 in statele membre. Directiva vizeaza alinierea legislatiei din statele membre cu privire la nivelul de gudron, nicotina si monoxid de carbon al tigaretelor.

×