Angajaţii cu vărsta de pănă la 24 de ani sunt cei mai informaţi in legătură cu a sistemul de pensii private, iar persoanele de 25-35 de ani sunt cele care sprijină cel mai mult reforma in acest domeniu, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.
Conform studiului, tinerii cu vărste intre 18 şi 24 de ani sunt cei mai informaţi in legătură cu trecerea graduală a contribuţiei pentru pensie din administrarea statului in cea privată. "Chiar dacă respondenţii cu vărsta cuprinsă intre 25 şi 35 de ani au o imagine destul de completă despre sistemul pensiilor private, nu pentru toţi mecanismul de funcţionare este suficient de clar. Există de asemenea o confuzie cu privire la vărsta pănă la care aderarea la un fond de pensii private este obligatorie, precum şi procentul care se reţine din actuala contribuţie pentru pensia de stat", reiese din studiu.
ATENŢIE. Analiza a scos in evidenţă că persoanele cu vărsta cuprinsă intre 25 şi 35 de ani inţeleg cel mai bine şi sunt de acord cu motivele pentru care se adoptă sistemul pensiilor private, şi anume disproporţia tot mai mare dintre numărul pensionarilor şi cel al contribuabililor, ceea ce creează o povară mare pentru bugetul de stat.
Concluziile studiului arată că tendinţa segmentului de vărstă de 35-45 de ani este de a aborda şi mai atent subiectul faţă de persoanele mai tinere şi de a cere căt mai multe informaţii.
ATITUDINE POZITIVĂ. Potrivit studiului, atitudinea generală a repondenţilor faţă de pensiile private este pozitivă, cele mai importante avantaje identificate de aceştia incluzănd controlul asupra banilor, veniturile suplimentare mai ridicate decăt cele oferite de pensiile de stat, posibilitatea de a lăsa pensia urmaşilor in caz de deces, siguranţa, liniştea sufletească şi confortul la vărsta pensionării. "Pentru cei cu vărste cuprinse intre 25 şi 35 de ani, faptul că ar putea primi o sumă mai mare ca pensie comparativ cu valoarea mai mică a contribuţiei reprezintă de asemenea un factor motivaţional", se mai arată in comunicat.
Analiza a scos in evidenţă că tinerii de 18-35 de ani se concentrează pe aspectele raţionale, cum ar fi profitul, costurile, dobănda şi caută informaţii legate şi de flexibilitatea ofertei.
In schimb, persoanele peste 35 de ani, pentru care pensiile private sunt opţionale, sunt mult mai atente la detalii şi au intrebări punctuale, concrete, legate in primul rănd de securitatea banilor.
Studiul arată că cei mai mulţi dintre respondenţi sunt in prezent in faza de aşteptare, dar există deschidere către informare, initiaţiva de comunicare fiind aşteptată in primul rănd de la companiile autorizate.
Studiul a fost realizat in luna iulie, in Bucureşti, la comanda ING Asigurări de Viaţă, şi a avut ca scop analizarea nivelului prezent de informare, percepţiile şi atitudinile legate de pensiile private.