Lupta pentru patrimoniul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) continuă, după ce Guvernul a abrogat ilegal articolul 2 din HG 709 din 12 iulie 2005 privind recunoaşterea infiinţării CCIB.
Lupta pentru patrimoniul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) continuă, după ce Guvernul a abrogat ilegal articolul 2 din HG 709 din 12 iulie 2005 privind recunoaşterea infiinţării CCIB. O nouă bătălie se va duce la 21 septembrie, cănd Camerele de Comerţ teritoriale sunt convocate la Rămnicu-Valcea, la o intrunire pe a cărei ordine de zi apar subiecte tentante. Insă, adevărata miză este patrimoniul Camerei Bucureşti, care deţine impreună cu Camera Romăniei sediul din Octavian Goga şi majoritatea acţiunilor de la Romexpo. Prezentăm comunicatul trimis redacţiei de CCIB. (D. Ivan)
"In ziua de 21 septembrie, Camerele de Comerţ şi Industrie teritoriale sunt convocate la Rămnicu-Vălcea, la o intrunire pe a cărei ordine de zi apare, tentant, la primul punct, o temă care vizează aşa-zisele raporturi de colaborare şi de lucru dintre Camerele de Comerţ şi Registrul Comerţului. De fapt, adevărata miză apare la punctul 3, care se numeşte Modificarea HG 709/2005 - abuz de putere sau măsură normativă legală? De ce a fost nevoie de un astfel de demers care să legitimeze un fals grosolan? Pentru că in fundamentarea care stă la baza contestatei abrogări de către Guvern a art. 2 din HG 709/2005, unde se făcea referire la sediul, statutul, organele de conducere şi patrimoniul CCIB, autorul - ministrul Ovidiu Silaghi, care este şi preşedinte onorific al CCIA Satu-Mare - spunea: «Proiectul de act normativ a fost discutat in mai multe rănduri cu reprezentanţii Camerelor de Comerţ şi Industrie teritoriale şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, prezentul proiect de hotărăre a Guvernului fiind rezultatul acestor consultări». Iar consultări cu CCIB nu au avut niciodată loc.
Dacă nu ar fi fost aşa, nu ar mai fi fost nevoie de intălnirea de la Rm. Vălcea. Dar participarea unor camere de comerţ la această intrunire ridică nişte intrebări legitime: de ce sunt acestea gata să participe la spolierea de patrimoniu a unei surori din sistemul cameral? Cui şi de către cine a fost promis acest patrimoniu pentru a justifica aceste demersuri? Cine urmează după Camera Bucureşti, odată precedentul creat?
Avănd in vedere gravitatea şi importanţa situaţiei, Colegiul de Conducere al CCIB işi exprimă convingerea că preşedinţii CCIT care vor lua parte la reuniunea de la Rm. Vălcea nu ar trebui să ia vreo decizie, ci ar trebui să consulte in prealabil Colegiile de Conducere ale Camerelor pe care le conduc, dacă sunt de acord ca respectivele organizaţii să participe la tentativa de linşaj a unei membre a sistemului cameral romănesc.
In hotărărea de a lupta impotriva abuzurilor, Colegiul de Conducere al CCIB, intrunit in şedinţă extraordinară la data de 19.09.2007, a decis să sesizeze Parlamentul Romăniei, organizaţii patronale, intreaga societate civilă, se va adresa justiţiei şi va internaţionaliza această dispută, informănd Comisia Europeană, Eurochambres şi toate celelalte Camere de Comerţ din capitalele europene."