x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topirea bruscă a zăpezii ar putea provoca daune de 26 milioane euro la nivelul portofoliului PAID

Topirea bruscă a zăpezii ar putea provoca daune de 26 milioane euro la nivelul portofoliului PAID

de Elena Stan    |    23 Feb 2012   •   09:31
Topirea bruscă a zăpezii ar putea provoca daune de 26 milioane euro la nivelul portofoliului PAID

Temperaturile in crestere urmate de topirea brusca zapezii ar putea provoca peste 32.800 de daune la nivelul portofoliului de polite emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a caror valoare se va ridica la 115 milioane lei (26,4 milioane euro), potrivit datelor companiei.

"In urma prognozelor meteo recente, care anuntau la un moment dat ca se asteapta o incalzire a vremii urmata de o topire brusca a zapezii, PAID a realizat cateva estimari cu privire la daunele ce ar putea sa apara, prin modelarea actualului portofoliu de polite PAD la riscul de inundatii. Portofoliul a fost structurat pe zona urbana si pe cea rurala, si pe politele incheiate pentru locuinte de tip A si de tip B", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

PAID a realizat scenarii separat pentru judetele din sud-estul tarii, cu expunere majora la riscul de inundatii ca urmare a topirii zapezii, si restul judetelor.

In Zona 1, cu expunere mare la riscul de inundatii au fost incluse 13 judete, si anume Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea si Vrancea.

"Pentru zona rurala din aceste judete, pentru locuinte de tip A, PAID a estimat o incidenta de aparitie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a caror valoare totala a fost estimata la 2,43 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, PAID a luat in calcul o incidenta a daunei de15%. A rezultat astfel un numar de 17.032 de daune posibile, a caror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei", a spus Bulugea.

In aceleasi 13 judete cu risc ridicat in ceea ce priveste inundatiile, dar pe zona urbana, modelarea riscului a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 3%.

Calculele Pool-ului au aratat ca s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinte de tip A din mediul urban, a caror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuintele de tip B, modelarea riscului de inundatii arata ca s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenta de 5%, cu o valoare estimata de 5,55 milioane de lei.

"Pentru restul judetelor Romaniei, PAID a luat in calcul o incidenta de aparitie a daunelor de 5% atat pentru locuintele de tip A, cat si pentru cele de tip B din zona rurala si una de 3% pentru locuintele situate in zona urbana. Pentru mediul rural se estimeaza aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabila de 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimeaza 4.400 de daune posibile, in suma de peste 15 milioane lei", a afirmat Bulugea.

Potrivit datelor PAID, compania gestioneaza putin peste 504.000 de polite care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.

Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an.

Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera riscurile de cutremur, de alunecari de teren si de inundatii.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.

La finele anului 2011, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), numarul politelor pentru locuinte (facultative si obligatorii) se ridica la 4,9 milioane.

Intrebat despre volumul despagubirilor achitate de PAID, Bulugea a afirmat ca societatea a platit asiguratilor, in ultimele 18 luni, circa 330.000 lei pentru 101 dosare de daune, cele mai multe in Prahova, Harghita si Arad.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

In a doua parte a anului 2011, Ardaf si Generali au fuzionat sub denumirea Generali Romania, participatia companiei fiind de 11% din capitalul social al PAID.

×