x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topul datornicilor la stat. Află care sunt surprizele din clasamentul Fiscului

Topul datornicilor la stat. Află care sunt surprizele din clasamentul Fiscului

de Daniel Ionaşcu    |    30 Apr 2012   •   15:40
Topul datornicilor la stat. Află care sunt surprizele din clasamentul Fiscului

Primii zece cei mai mari datornici la bugetul de stat aveau la sfarsitul primului trimestru o datorie cumulata de peste 5,739 miliarde lei, din care numai primele cinci companii totalizau peste 5,416 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Pe primul loc in top se afla CFR Infrastructura, cu o datorie de 2,382 miliarde de lei, din care 806,5 provenite din TVA, 138,08 milioane din impozitul pe salarii iar 1,436 miliarde din dobanzi si penalitati. La inceputul lunii aprilie Guvernul Ungureanu a aprobat conversia datoriilor totale de 3,99 miliarde de lei in actiuni, ceea ce va duce la stergerea datoriilor.

Urmatorul loc este ocupat de Compania Nationala a Huilei (CNH), un alt obisnuit al locurilor fruntase. Aceasta are o datorie de 2,002 miliarde de lei la bugetul de stat, din care 1,372 miliarde sunt penalitati, 359 milioane de lei din TVA, 95,7 din impozit pe salarii, 8,079 milioane din accize si 166,4 milioane din alte taxe. Compania a inceput o operatiune complexa de "dare in plata" catre stat la finalul careia cele cele patru mine viabile se vor separa de cele trei neviabile. Aceste din urma vor fi in continuare administrate de stat si vor primi un ajutor de stat 1,17 miliarde de lei pentru inchiderea acestora pana in 2018, conform planului agreat impreuna cu Comisia Europeana. Planul include disponibilizarea a 3.300 de angajati pana in 2018. Cele patru mine viabile vor fi integrate in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Mintia si Paroseni.

Podiumul este completat de o alta companie feroviara, CFR Marfa. Aceasta are datorii de 343,7 milioane de lei, din care 185,8 milioane reprezinta TVA iar penalitatile cumuleaza 146,6 milioane de lei. Compania este inclusa in lista convenita cu Fondul Monetar International (FMI) si trebuie privatizata pana la finele anului.

Fratii Micula, in top

Prima companie privata din clasament este European Food, detinuta de fratii Micula. Aceasta are o datorie de 169,5 milioane de lei, din care doua treimi (110,5 milioane de lei) e reprezentat de TVA. O suma de 55,3 milioane de lei e trecuta in dreptul penalitatilor.

SILO Impex 2007 se afla pe locul cinci, cu o datorie de 108,6 milioane de lei. Aproape jumatate, respectiv 50,2 milioane de lei, sunt penalitatile, in vreme 26,3 milioane de lei il reprezinta impozitul pe profit iar 32,1 milioane sunt TVA neplatit. Presa locala scrie ca in perioada 2007-2010 firma a cumparat mari cantitati de cereale in judetul Constanta. In final, potrivit Serviciului de Investigare a Fraudelor, operatiunile comerciale s-au dovedit a fi nereale, documentele de achizitie neindeplinind toate conditiile specifice unui document contabil legal intocmit. In urma unui control de fond asupra societatii s-a constatat un prejudiciu adus bugetului general consolidat al statului in suma totala de 91.817.59 lei. Firma era administrata de Valentin Belden si Iulia Davidica.

Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare se situeaza pe locul urmator in top, cu o datorie de peste 81,2 milioane lei, din care 15,8 milioane lei din TVA si 53,4 milioane de dobanzi si penalitati. Compania se afla in administrare speciala.

Pozitia a saptea este ocupata de Telecomunicatii CFR, cu o datorie de peste 68,4 milioane lei, din care 10,5 milioane lei din impozitul pe profit, 15,3 milioane lei din TVA, iar 42,5 milioane lei din dobanzi si penalitati. Pentru aceasta s-a inceput procedura de executare silita.

Ilustri necunoscuti, datori vanduti

Ga.PI SRL se afla pe locul 8 in topul datornicilor la bugetul de stat cu o datorie de peste 69,8 milioane lei. Potrivit Ziua de Vest, aceasta firmulita este din Timisoara, are doar trei angajati iar in ultimii ani a avut performante de multinationala. Compania activeaza in comertul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-lui. Daca in 2008 societatea inregistra un profit de 615.647 lei, in 2010 societatea a avut pierderi de 57.130.544 lei.

Miliardari, datori vanduti: Ioan Niculae si Mechel

Locul al noualea e ocupat de Galaxy Tobacco, cu o datorie de 61,8 milioane lei. Aceasta companie este detinuta de miliardarul Ioan Niculae. Cu 42,1 milioane de lei, Ductil Steel - companie aflata in grupul Mechel - se claseaza pe locul 10. De alfel, din imperiul lui Niculae Amonil mai are o datorie de 10 milioane de lei, combinatul Amurco trebuie sa dea alte 22 de milioane le, in vreme ce Interagro SRL trebuie sa dea statului 24,5 milioane de lei. Dincolo, in grupul Mechel mai gasim o datorie de 16,6 milioane de lei de la combinatul Mechel Campia Turzii si alti 13,9 milioane de lei din partea combinatului de la Targoviste.

Unde dai si unde crapa

Dintre companiile prezente pe lista de datorinici mai apar si firme de la care nu te-ai astepta. Astfel, Microsoft are o datorie de peste 6,405 milioane lei, din care 3,195 milioane lei sunt din impozitul pe venit din salarii, iar 3,210 milioane lei din alte taxe si impozite. Pentru aceasta companie exista cereri de compensare in curs de solutionare.

De asemenea, Carrefour Romania are o datorie de 31,4 milioane de lei, din TVA. Fiscul mentioneaza ca s-a inceput procedura de executare silita. Carrefour este unul dintre cei mai mari retaileri din lume.

De asemenea, operatorul aerian low-cost Blue Air - detinut de omul de afaceri Nelu Iordache are datorii de 7,2 milioane de lei. De altfel si o alta firma a sa, Romstrade Logistics e datoare statului 8,3 milioane de lei.

Statul dator la stat

Regiile de stat sunt si ele, in continuare, sursa de datorii. Astfel, Regia Autonoma de Transport Iasi are de dat la buget 37 milioane de lei iar cea din Timisoara de 34 milioane de lei. RADET Bucuresti trebuie sa cotizeze 5,4 milioane de lei, Romsilva trebuie sa aduca 13,8 milioane iar Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) - 4 milioane de lei. De asemenea, Electrica Serv trebuie sa cotizeze 29,2 milioane de lei.

×