x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topul statelor care controlează întreprinderi din România

Topul statelor care controlează întreprinderi din România

29 Apr 2022   •   16:43
Topul statelor care controlează întreprinderi din România

În topul statelor care controlează întreprinderi din România se află Germania, Franța și SUA, arată datele INS.

Prin urmare, este vorba despre 91.217 grupuri de întreprinderi, din care 5.523 de grupuri de întreprinderi rezidente, şi 85.694 de grupuri de întreprinderi multinaţionale, 523 controlate din interior, respectiv 85.171 controlate din străinătate, în 2020.

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional, 5.140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, iar dintre acestea 98% sunt constituite din două sau mai multe unităţi legale.

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate şi identificate în România, 13.852 erau de persoane juridice străine, iar 71.319 sunt de persoane fizice străine în 202o.

Circa 28,6% din salariaţii din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi care fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate. În top 10 ţări, şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale.
Majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa şi SUA.
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania 16,5%, pe locul doi sunt cele controlate din Franţa 12,2%, iar pe locul trei sunt cele controlate din SUA 8,8%.
La subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină Industria prelucrătoare 8,3%, Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor 3% şi în Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice 2,8%.
Dintre subgrupurile de întreprinderi controlate din Franţa, 5,3% sunt în Industria prelucrătoare, 2,6% în Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
Lasubgrupurile de întreprinderi controlate din SUA predomină Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor 1,8%. 

×
Subiecte în articol: intreprinderi