x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trăim tot mai greu

Trăim tot mai greu

de Adrian Stoica    |    19 Oct 2015   •   15:41
Trăim tot mai greu
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Doar o treime din gospodării consideră că poate efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei, se arată într-o analiză a Institutului Naţio-nal de Statistică (INS) care vizează anul 2014.

Ceva mai mult de jumătate dintre gospodării au nevoie însă de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Peste un sfert din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar, se arată în document. Dintre gospodăriile urbane, 67% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 lei lunar.

Costurile vieții, tot mai mari
Potrivit datelor INS, în general, tendinţa este de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor. Venituri modeste (de până la 500 lei) sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de persoane vârstnice, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi. Oricum, ponderile acestor tipuri de gospodării se regăsesc în intervalul 4-9%", precizează INS. În decembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.866 lei, în timp ce în august 2015 se situa la 1.813 lei.
 

×