x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transelectrica şi Transgaz vor fi transferate de la ministerul Economiei

Transelectrica şi Transgaz vor fi transferate de la ministerul Economiei

de Daniel Ionaşcu    |    16 Mar 2012   •   09:53
Transelectrica şi Transgaz vor fi transferate de la ministerul Economiei

Companiile Transelectrica si Transgaz, care sunt transportatorii nationali de electricitate si gaze, vor fi transferati catre alte ministere decat cel al Economiei, a anuntat, azi, Lucian Bode, ministrul Economiei.

El nu a precizat catre ce entitati trebuie transferate cele doua societati. Potrivit pachetului trei de energie, adoptat de Uniunea Europeana, exista trei variante intre care pot opta statele membre. Romania a ales modelul "operatorului independent", care prevede ca operatorul de transport nu este si proprietarul sistemului de transport. Acestea din urma este proprietatea statului in Romania, iar Transelectrica si Transgaz doar le opereaza.

Transferul catre alte ministere sau institutii este important deoarece Transelectrica si Transgaz trebuie sa fie separate de alte entitati de productie si furnizare a energiei. In tara noastra aproape toti producatorii de energie sunt detinuti de stat prin ministerul Economiei, doar CET-urile din marile orase fiind trecute la ministerul Administratiei si Internelor. De asemenea, si producatorul Romgaz este de stat, astfel ca statul a fost fortat sa recurga la aceasta masura.

Directivele europene cer desemnarea a doua organisme publice distincte, care sa exercite controlul asupra operatorului de transport si sistem, pe de o parte, si a producatorilor si furnizorilor pe de alta parte.

Actul normativ va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

×
Subiecte în articol: transgaz Transelectrica