x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transelectrica va da ordin când să se învârtă morile de vânt

Transelectrica va da ordin când să se învârtă morile de vânt

de Daniel Ionaşcu    |    04 Oct 2011   •   11:32
Transelectrica va da ordin când să se învârtă morile de vânt

Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei, ar putea limita functionarea centralelor eoliene daca acestea vor perturba sistemul energetic, a declarat azi Marian Cernat, director adjunct in cadrul companiei.

"Ni s-a cerut un punct de vedere la Legea energiei. Am propus limitarea capacitatii instalate in eoliene la un nivel care sa permita integrarea lor durabila. Procedura este acum la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei', a afirmat Cernat, la un seminar pe teme energetice.

Momentan, sistemul energetic permite integrarea a cel mult 3.000 MW, autoritatile au acordat avize de racordare pentru peste 7.000 MW. Daca legislatia va fi modificata asa cum vrea Transelectrica, unitatile eoliene ar putea fi integrate in retea in functie de cat de avansate sunt lucrarile de constructie.

In data de 6 septembrie, Horia Hahaianu, directorul general al Transelectrica, spunea ca societatea temporizeaza acordarea de avize pentru ferme eoliene dupa ce proiectele de construire au depasit 30.000 MW, aproape dublu fata de capacitatea instalata in tot sistemul energetic romanesc, iar acest fapt obliga compania la investitii foarte costisitoare. Hahaianu declara atunci ca in acest moment Transelectrica "este mai drastica' in acordarea de avize, din cauza unui "val exagerat de mare al cererilor'. "Situatia este ca-n bancul cu depasirea granitelor tarii. Am incetinit aceste aprobari si am devenit mai drastici. In acest moment cadrul legal nu ne permite sa oprim cererile, dar vrem sa le oprim', a spus el in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia implinirii a 5 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a companiei.

Oprim centrala nucleara de la Cernavoda din cauza morilor de vant?

"Legea limiteaza doar numarul de certificate verzi, nu si capacitatile instalate. Sunt nopti cand nu ai posibilitatea de a mai reduce grupuri hidroenergetice si termoelectrice, pentru ca sunt deja oprite sau merg la minimum. Vom ajunge sa instalam o putere eoliana care va perturba sistemul, si va trebui sa limitam eolienele. Investitorii trebuie sa ia in calcul si riscul acesta de operare', a precizat Cernat.

Exista anumite situatii cand consumul noaptea e atat de mic incat Dispeceratul Energetic National ar putea fi fortat sa opreasca functionarea centralei nucleare de la Cernavoda, deoarece potrivit legislatiei, energia verde trebuie preluata cu prioritate.

Potrivit lui Cernat, printre solutiile pentru cresterea consumului de electricitate si pentru integrarea mai buna a centralelor eoliene in retea se numara utilizarea energiei pentru incalzire si preparea apei calde.

La nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) se analizeaza o alta optiune: livrarea energiei doar pentru producatorii eolieni care au contracte ferme de livrare cu diversi furnizori, au declarat pentru Jurnalul National surse din domeniu. Producatorii ar dori invers: ca morile de vant sa se invarta dupa cum bate vantul iar Transelectrica sa preia in sistem toata energia verde automat, chiar daca nu au contracte de vanzare pentru aceste cantitati. De asemenea, producatorii eolieni ar putea fi fortati sa achite costurile energiei de echilibrare folosite pentru mentinerea echilibrului in sistemul energetic.

Cearta pe scumpire

Guvernul nu a aprobat inca legea care acorda ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate, a declarat azi Ionel David, consultant pentru afaceri publice in cadrul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).

"Aceasta lege va fi discutata in coalitia de guvernare, exista temeri la nivel politic ca impactul in pret va fi de 8%. AREE estimeaza ca impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule si premierului si ministrului Economiei', a spus David intr-un seminar.

ANRE estima in august, dupa primirea avizului de la Comisia Europeana, ca legea va fi aplicabila in septembrie, lucru care insa nu s-a intamplat. De asemenea, ANRE apreciaza ca pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicarii legii.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata in perioada 2011-2021 iar consumatorii vor cotiza indirect cu 10 miliarde de euro pentru promovarea energiilor regenerabile.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor, permitand alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.

×