x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transgaz: Criza taie transportul de gaz cu 25%

Transgaz: Criza taie transportul de gaz cu 25%

25 Iul 2009   •   00:00

Compania Transgaz a transportat în primul semestru o cantitate de gaze de 6-6,5 miliarde metri cubi, în scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat directorul general al companiei, Ioan Rusu.



"Această scădere de 25% a cantităţii de gaze transportate a fost cauzată de criză, de faptul că timp de două săptămâni a fost oprită furnizarea gazelor din Rusia către Ucraina şi restul Europei, dar şi din cauza faptului că, timp de mai multe săptămâni, activitatea în industrie a fost oprită. Şi se ştie că cei mai mari consumatori sunt combinatele chimice", a precizat Ioan Rusu. Directorul general al Transgaz a mai spus că, pentru anul 2009, se aşteaptă la un profit net de 10%-12%, pe fondul reducerii cheltuielilor, al devalorizării leului şi al creşterii cererii aşteptată în a doua parte a anului.

"Sperăm ca în a doua parte a anului rezultatele companiei să fie mai bune faţă de cele din primul semestru. Şi asta mai ales că industria va consuma numai gaze din producţia internă până în octombrie", adăugat Rusu. Transportatorul naţional de gaze Transgaz este deţinut de statul român, Ministerul Economiei având 73,5% din capitalul social, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezintă acţiunile libere (free-float), care se tranzacţionează la BVB.

×
Subiecte în articol: economic transport transgaz gaze scadere