x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transgaz: Nu există riscul ca România să rămână fără gaze naturale pe timpul iernii sau să raționalizeze consumul

Transgaz: Nu există riscul ca România să rămână fără gaze naturale pe timpul iernii sau să raționalizeze consumul

28 Iun 2022   •   15:30
Transgaz: Nu există riscul ca România să rămână fără gaze naturale pe timpul iernii sau să raționalizeze consumul

România negociază pentru importuri de gaze naturale din Azerbaidjan, Egipt și Emiratele Arabe, astfel că nu există riscul de a rămâne fără combustibil pentru încălzire în această iarnă ori a raționalizării consumului populației, potrivit directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

"Împreună cu guvernul, cu Ministerul Energiei, suntem în discuţii avansate cu Azerbaidjanul pentru importul de gaze, cu Emiratele Arabe Unite, cu compania de stat din Egipt pentru LNG, am operaţionalizat conducta de tranzit pe reverse flow, astfel încât putem primi inclusiv gaze de la terminalele turceşti, de la Marea Mediterană şi din Marea Marmara. Deci trebuie să fim optimişti. Sper ca într-o zi să se finalizeze şi interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria", a explicat acesta.

Proiectul Midia, care cuprinde zăcămintele Ana și Doina, a fost demarat astăzi. Exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră se realizează de compania Black Sea Oil & Gas.

"Din zăcămintele Ana şi Doina intră în sistemul naţional 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care a fost prognozată cu mai mulţi ani în urmă. Gazele sunt de foarte bună calitate, cu un conţinut de metan de peste 90%. Ne vor ajuta să reducem dependenţa de gazele de import", spune directorul Transgaz. 

Consumul de gaze pe timp de vară se ridică la  13-15 milioane de metri cubi/zi.

"Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. Astăzi avem 1,2 miliarde de metri cubi în depozite. Producţia internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi, inclusiv datorită Romgaz care a început să pună în producţie sonde din zăcământul Caragele, şi până la finalul anului producţia Romgaz va creşte, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3%. La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producţia prin măsurile pe care le-au luat", a precizat Ion Sterian.

El spune că nu există motive de îngrijorare privind eventualitatea deficitului de gaze pe timpul acestei ierni. 
"Trebuie să fim optimişti. Noi nu suntem în situaţia altor ţări la iarnă pentru că avem producţia internă, şi nu avem de ce să creăm panică".

Oficialul Transgaz consideră că nu există motive pentru raționalizarea consumului.
"Eu consider că noi, românii, am fost mereu chibzuiţi. Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raţionalizare, că nu este cazul".

Acesta mai spune că exploatarea perimetrelor Ana și Doina, care vor aduce 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, nu vor influența prețurile deoarece acestea se stabilesc pe bursă. 
 


 

×
Subiecte în articol: transgaz