x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transportatorii cer Guvernului să aplice Legea Concurenţei

Transportatorii cer Guvernului să aplice Legea Concurenţei

12 Apr 2016   •   14:40
Transportatorii cer Guvernului să aplice Legea Concurenţei

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere Guvernului să dea Ordonanță de Urgență pentru proiectul de modificare a Legii RCA sau să uzeze de Legea Concurenței, care este în vigoare din 1996, pentru a opri abuzurile firmelor de asigurări.


Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe, conform Legii Concurenței.


Legea 21/1996, A. 4, alin. 2 și , spune că; “Preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei. Preţurile şi tarifele practicate în cadrul unor activităţi cu caracter de monopol natural sau al unor activităţi economice, stabilite prin lege, se stabilesc şi se ajustează cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu excepţia celor pentru care, prin legi speciale, sunt prevăzute alte competenţe”. De asemenea, la alineatele 2 ș3 se precizează:“În sectoarele economice sau pe pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe”.


“Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”. Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.

 

„Conform legislației în vigoare, observăm că încă din decembrie, dacă se dorea, Guvernul putea aplica aceste prevederi ale Legii Concurenței și totul era bine acum. Putem crede că nu se cunoaște legislația la nivel de Guvern sau că au existat interese pentru a stoarce banii populației pentru polițe RCA crescute nejustificat cu până la 300%. Indiferent care dintre variante este cea reală, cerem Guvernului să uzeze de legea în vigoare și să rezolve măcar acum problema polițelor RCA”, spune Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

×