x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transportatorii de persoane spun că opresc activitatea la 1 august dacă nu primesc banii de la stat

Transportatorii de persoane spun că opresc activitatea la 1 august dacă nu primesc banii de la stat

24 Iun 2009   •   00:00

Întreruperea activităţii transportatorilor de persoane, programată pentru 1 august, va afecta grav activitatea miilor de călători ce apelează zilnic la serviciile transportatorilor.



Transportatori apelează la această măsură deoarece de două luni Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii nu a mai alocat sumele necesare decontării biletelor subvenţionate pentru elevi, studenţi şi pensionari. Încetarea activităţii va avea loc numai dacă MTI nu va daloca sumele până la 20 iulie.

"Datoria statului faţă de firmele de transport este de aproximativ o mie de miliarde lei vechi. În cazul în care acest termen (20 iulie) nu este respectat transportatorii rutieri de persoane sunt nevoiţi să oprească activitatea începând cu data de 1 august din urmatoarele motive: imposibilitatea de a-şi achita datoriile faţă de furnizori, imposibilitatea de a-şi achita datoriile faţă de bugetul de stat, imposibilitatea de a plăti salariaţi şi, implicit imposibilitatea de a efectua cursele", se arată într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

FORT a anunţat săptămâna trecută că transportatorii rutieri de persoane vor înceta activitatea la 1 iulie dacă Ministerul Finanţelor Publice nu le va deconta contravaloarea biletelor şi solicita Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) un "răspuns clar" în ceea ce priveşte termenul pentru decontarea biletelor.
MTI a transmis răspunsul său, însă potrivit preşedintelui FORT, Augustin Hagiu, promisiunile de plată sunt evazive.

"Promisiunile de plată transmise de către Ministerul Transporturilor sunt evazive şi aruncă transportatorii într-o incertitudine clară, şi asta în timp ce bugetul de stat continuă să "stoarcă" şi să penalizeze pentru întarzieri contribuabilul transportator de ultimul leu în încercarea disperată de a echilibra bugetul", se spune în comunicat.

FORT a propus, marţi, Guvernului şi ministerelor de resort compensarea datoriilor între societăţile de transport şi bugetul consolidat al statului şi eliminarea penalităţilor şi dobânzilor impuse de bugetul de stat firmelor de transport pentru neplata datoriilor, pe perioada întârzierilor în decontarea biletelor subvenţionate. Plăţile către transportatori se fac prin MTI, care primeşte sumele de la Ministerul Finanţelor Publice.

×
Subiecte în articol: economic