x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transportatorii nu mai protestează mâine în capitală

Transportatorii nu mai protestează mâine în capitală

21 Ian 2010   •   00:00

Reprezentanţii transportatorilor au semnat, joi, cu ministrul Radu Berceanu un protocol pentru îmbunătăţirea transportului comercial efectuat de companiile româneşti, FORT anunţând că anulează protestul de opt ore programat pentru vineri, în Piaţa Victoriei.

Liderii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor "Europa 2002" Arad şi ai Asociaţiei Transportatorilor Români în Construcţii s-au întânit, joi, cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şi cu reprezentanţii autorităţilor din minister.

"Angajamentul semnat de minister va schimba radical în bine transportul comercial efectuat de companiile româneşti. Una din modificările esenţiale aduse legislaţiei actuale este aceea că, de la apariţia modificării OG 43/1997, în forma discutată la întâlnirea de joi, toate drumurile naţionale europene care fac parte din reţeaua TEN secundară vor putea fi tranzitate cu o greutate totală maximă autorizată de 40 de tone, respectiv o greutate pe axă de 11,5 tone", arată FORT într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Alte două puncte importante ale protocolului sunt introducerea rovinietei cu valabilitate de trei luni şi eliminarea autorizaţiilor speciale de transport, cu excepţia bunurilor indivizibile, au precizat reprezentanţii FORT.

"Şi transportatorii de persoane au primit un mesaj important, şi anume acela că, în perioada imediat următoare, vor fi făcute plăţi aferente deconturilor pentru transportul persoanelor defavorizate, iar Ministerul Transporturilor va încerca, prin dialog cu Ministerul Finanţelor, să introducă posibilitatea de compensare a datoriilor pe care, la rândul lor, operatorii de transport le înregistrează faţă de bugetul de stat, cu sumele pe care le au de încasat", potrivit FORT.

Faţă de măsurile de impunere a unor taxe de tranzitare a oraşelor sau a unor taxe de utilizare a drumurilor judeţene, "poziţia Ministerului Transporturilor a fost vehementă", drept pentru care transportatorii vor primi sprijin şi susţinere pentru eliminarea lor, au mai arătat reprezentanţii FORT.

În cazul câtorva revendicări, care ţin de aspecte operaţionale, s-a convenit a fi rezolvate în forma propusă de patronate, odată cu apariţia noii legi a transporturilor.

Federaţia Operatorilor Români de Transport anunţa un protest în Piaţa Victoriei, vineri, între orele 10.00 şi 18.00, însă, în urma protocolului semnat la Ministerul Transporturilor, au renunţat la acţiune.

FORT cerea, în 13 ianuarie, o întâlnire cu premierul Emil Boc, pentru eliminarea tuturor "abuzurilor" suportate de transportatori.

Reprezentanţii FORT spuneau atunci că toate interpelările oficiale au fost tratate cu indiferenţă, iar "dezinteresul autorităţilor este cel puţin ciudat, având în vedere promisiunile din 2009".

 


×
Subiecte în articol: redactie