x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei milioane de fermieri, fara loc de munca

Trei milioane de fermieri, fara loc de munca

08 Mai 2004   •   00:00

„Zece oameni tin de lant o vaca, asteptand sa termine de pascut pentru a o duce acasa".

CRISTIAN IONITA

Asa a descris premierul Nastase situatia agriculturii romanesti ieri la Palatul Parlamentului in cadrul celei de-a patra sesiuni de dezbatere a Strategiei de Dezvoltare Durabila a Romaniei „ORIZONT 2025 - Agricultura si Alimentatie". Mai optimist, presedintele Ion Iliescu crede ca va trebui sa mai treaca 20 de ani pentru ca tara noastra sa ajunga „o forta in domeniul agriculturii in Europa".

Trei milioane de disponibilizati

Oricum, pana la anul de gratie 2025, tara noastra se confrunta cu suficient de multe probleme legate de integrarea agriculturii in Uniunea Europeana. „Romania nu foloseste integral fondurile ISPA si au fost probleme cu folosirea fondurilor SAPARD", a adaugat Iliescu. Apoi, din 2007 si pana in 2013 vom fi obligati sa eliminam subventiile. Dar cea mai dificila problema este fragmentarea exploatatiilor agricole, care arata ca „niste curele de pamant", spre deosebire de celelalte state europene.

Una dintre caile de rezolvare a problemelor agricole a fost indicata de premierul Nastase. Potrivit acestuia, o data cu reforma agricola vor aparea trei milioane de disponibilizati „care vor trebui sa isi gaseasca alte tipuri de activitati la nivelul satelor". Rezolvarea ar fi crearea de alternative de activitati economice la nivelul comunitatilor rurale.

Suntem in urma

Potrivit unui studiu al Centrului Roman pentru Politici Economice, agricultura romaneasca este codasa intre statele candidate sau noii membri ai UE in pivinta randamentului: 45% din populatia activa lucreaza pamantul , dar acest sector aduce doar 15% din produsul intern brut (PIB).

Economistul Valentin Lazea, unul dintre autorii raportului spune ca si la capitolul infrastructura rurala stam mult mai prost decat celelalte state balcanice: „Nici o tara, nici macar Polonia, nu a avut o situatie atat de dramatica in domeniul agriculturii", a afirmat Lazea. De asemenea, zona rurala se afla pe ultimul loc intre statele balcanice in ceea ce priveste accesul la apa curenta si instalatii sanitare, si cu putin inaintea Albaniei si Turciei la nivelul infrastructurii rutiere. Mai grav, speranta de viata in mediul rural este mai scazuta, Romania impartind ultimul loc cu Turcia, iar incidenta tuberculozei la sate este cea mai ridicata din regiunea balcanica.
×
Subiecte în articol: economic