x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trenul CFR Călători ajunge în 2 ore pe Litoral

Trenul CFR Călători ajunge în 2 ore pe Litoral

de Diana Scarlat    |    14 Iun 2024   •   17:15
Trenul CFR Călători ajunge în 2 ore pe Litoral

De astăzi, 30 de trenuri din toată țara își leagă rutele spre Constanța și Mangalia, în programul anual al CFR Călători „Trenurile Soarelui”, până pe 8 septembrie. Toate regiunile ţării vor fi conectate, în sezonul estival, cu stațiunile de la malul mării, prin intermediul trenurilor care vor circula zilnic, la interval de o oră sau două, pe ruta București Nord – Constanța și retur. Vor fi 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), din care 14 trenuri (7 dus/7 întors) au ca destinație/plecare Mangalia. Cel mai rapid tren face din București până la Constanța doar 2 ore și 7 minute sau chiar mai puțin.

Trenurile soarelui pleacă din Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați și Buzău spre mare sau au conexiuni rapide cu cele care pleacă din București Nord, la interval de 1-2 ore.

CFR Călători anunță că în perioada programului estival de transport, pe secția Constanța – Mangalia, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile Regio puse la dispoziţie de compania statului. De asemenea, trenurile de lung parcurs care vin din mari oraşe ale ţării (cu plecare din Arad, Oradea, Timişoara, Satu Mare, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Sibiu, Reşita, Suceava, Iaşi, Craiova, Bucureşti etc) vor asigura legătura directă cu staţiunile de pe litoral, până la Mangalia.

Vor circula 15 perechi din București Nord, dintre care 9 perechi trec și prin București Băneasa, 2 perechi numai din București Băneasa și 1 pereche din București Obor. Pentru călătoria spre Delta Dunării, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur, înccepând de mâine, pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanța. Programul detaliat cu trenuri, rute și ore de circulație.

 

Biletele pot fi schimbate, dacă se pierde legătura

Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este, în medie, de circa 2 ore și 20 minute, cel mai rapid tren fiind la ora 9:30, din Gara de Nord, care parcurge distanța în numai 2 ore și 7 minute sau poate ajunge chiar mai devreme la destinație, în funcție de condițiile de pe traseu – conform explicațiilor venite din partea directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa, care a inaugurat ruta, astăzi, împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și cu toți directorii și șefii de departamente din compania feroviară a statului.

Întârzierile ar putea apărea doar dacă trenurile se defectează sau intervin alte probleme pe traseu și angajații de la Infrastructură intervin pentru a ține pe loc unele garnituri, astfel încât să le acorde prioritate altora – de obicei se acordă prioritate pentru trenurile de mare viteză.

Porțiunile pe care se aplică restricții de viteză sunt, de asemenea, problematice, mai ales când este caniculă și nu se poate circula cu o viteză mai mare de 5-10 km/h. Pentru a se evita aceste probleme, CFR Infrastructură trebuie să verifice și să repare zonele afectate.

Dacă intervin probleme și nu se mai poate face legătura între trenuri, CFR Călători înapoiază banii celor care au plătit bilete sau le schimbă biletele, în funcție de cerința fiecărui călător. Schimbul se poate face la orice casă de bilete din gara în care a ajuns călătorul, dacă acesta solicită o modificare, atunci când există tulburări în programul de circulație al trenurilor.

 

Ministrul și directorul general garantează pentru siguranță

Călătorind cu trenul de mare viteză IC 538, astăzi, am primit asigurări că ruta București-Constanța-Mangalia a fost verificată cu minuțiozitate înainte de a se lansa programul „Trenurile Soarelui”.

Prezența în tren a oficialilor din Transporturi nu a fost doar un exercițiu de imagine, pentru a promova proiectul CFR, ci arată mai ales încrederea pe care aceștia o au în trenurile care circulă pe această rută pentru care s-au luat măsuri suplimentare de siguranță. Ministrul Grindeanu a călătorit împreună cu familia, pentru a-i încuraja pe toți românii să folosească alternativa feroviară atunci când merg pe litoral.

Pe ruta trenurilor de mare viteză se vor face permanent verificări și toate lucrările necesare pentru a se asigura condiții optime pentru deplasarea călătorilor. În acest moment încă există porțiuni cu restricții de viteză, dar reprezentanții CFR SA și CFR Infrastructură au declarat că se lucrează în continuare pentru rezolvarea tuturor problemelor de pe traseu.

 

Vagoane moderne și condiții ca în Vest

Reprezentanții CFR Călători au explicat, în cadrul călătoriei inaugurale, că toate trenurile InterRegio estivale – trenurile de mare viteză – au cele mai noi vagoane și oferă cele mai bune condiții de călătorie, inclusiv climatizare și prize, iar garnitura care pleacă la ora 9:30 din București vine de la Brașov și are vagon restaurant. Acest tren circulă tot timpul anului, dar în perioada programului „Trenurile Soarelui” asigură conexiunile cu cele din întreaga țară. Trenul poate avea doar 11 vagoane și un total de 1.000 de locuri, pentru a circula în condiții optime, prin adaptarea la greutatea garniturii și la viteză – au explicat, pentru Jurnalul, reprezentanții CFR Călători.

 

Prețuri mai mari decât la autocare

Prețul unui bilet de tren, de la  București până la Constanța, la IC 538 (9:30-11:37) este 89,5 lei la clasa a II-a și 131,5 lei la clasa I, având vagon restaurant, iar principalul atu este durata minimă de 2 ore și 7 minute în care parcurge distanța, ceea ce nu se poate obține nici cu mașina personală, atunci când traficul spre sau dinspre litoral este foarte intens.

Cei care vor să călătorească în cele mai bune condiții, la clasa I, plătesc mai mult decât la clasa a II-a dar și mai mult decât dacă ar alege transportul rutier de persoane, cu autocarul. În plus, trenul de mare viteză parcurge distanța București-Constanța în circa 2 ore și jumătate, iar cu autocarul se ajunge în crirca 3 ore sau mai mult, dar există o pauză de 15-20 de minute, pe traseu.

Cei care aleg trenul pot beneficia și de unele reduceri de preț: 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație, 25% la cumpărarea în baza cardului TrenPlus. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 90% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a. Reduceri aplică și unii operatori privați sau firmele de transport rutier.

 

Biletele se pot cumpăra și online

Biletele de tren se pot cumpăra și online, pentru a evita cozile de la casele de bilete din gări. Se recomandă tipărirea biletului, pentru a evita situațiile neplăcute în care nu se poate face dovada achiziționării acestuia, din cauza unor eventuale probleme tehnice – lipsa semnalului la internet sau defectarea telefonului mobil.

Pot fi cumpărate cu 30 de zile înainte de data plecării, de pe cfrcalatori.ro sau din aplicația mobilă “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” - disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery. Se mai pot cumpăra și de la automatele de vânzare bilete din gări; de la casele de bilete din gări, agenții de voiaj CFR Călători și distribuitori autorizați (agenții de turism). Cele cumpărate în tren se vor taxa suplimentar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×