Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu exclude o extindere a rolului băncilor centrale în ceea ce priveşte supravegherea macro-prudenţială pentru prevenirea crizelor.
Există consens de ambele părţi ale Atlanticului că "politicile de supraveghere a riscului în economie trebuie să devină din ce în ce mai mult responsabilitatea băncilor centrale", a spus Trichet. Iar BCE este pregătită să-şi asume un asemenea rol dacă statele membre ale UE decid să acorde noi responsabilităţi instituţiei, în conformitate cu Tratatul de la Maastricht, prin care a fost înfiinţată banca.
Trichet a mai declarat că în perioadă de criză, guvernele europene ar trebui să utilizeze toate marjele de manevră oferite de Pactul de Stabilitate revizuit şi să se abţină de la politici care pun în pericol viitorul în termeni bugetari. În acest sens, el a salutat deschiderea de Comisia Europeană a procedurilor de deficit excesiv împotriva a şase ţări - Franţa, Grecia, Spania, Irlanda, Letonia şi Malta -, pentru că situaţia actuală dificilă nu trebuie să ne facă să pierdem din vedere viitorul.
NEVOIE DE SCHIMBARE
Trichet a mai declarat că actuala criză economică şi financiară reprezintă primul test de amploare pentru sistemul globalizat şi că aceasta arată că "totul trebuie schimbat". "Întregul sistem s-a dovedit prea fragil şi nu suficient de rezistent. (...) Noi trebuie să construim, cu răbdare şi fără soluţii rapide, un sistem de piaţă global, capabil să reziste la şocuri şi fluctuaţii", a precizat el. Trebuie început cu o îmbunătăţire a transparenţei şi cu o corecţie a politicilor pe termen scurt şi pro-ciclice.
Citește pe Antena3.ro