x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turcia anunță că Ucraina ar putea exporta 25 de milioane de tone de cereale prin Marea Neagră

Turcia anunță că Ucraina ar putea exporta 25 de milioane de tone de cereale prin Marea Neagră

27 Iul 2022   •   13:33
Turcia anunță că Ucraina ar putea exporta 25 de milioane de tone de cereale prin Marea Neagră
Sursa foto: observator.tv

Turcia anunță că exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră ar putea ajunge la 25 de milioane de tone în 2022. Exporturile ar putea fi reluate săptămâna viitoare, a mai spus un reprezentant al statului turc, potrivit Sky News.

Exporturile de cereale din Marea Neagră ar putea fi reluate într-o săptămână prin porturile ucrainene și ar putea ajunge la 25 de milioane de tone până la sfârșitul anului, potrivit Turciei

Un acord mediat de ONU și Turcia între Moscova și Kiev pentru a permite reluarea exporturilor după ce porturile au fost blocate de forțele rusești a sporit speranțele că o criză alimentară internațională poate fi atenuată.

Data exactă la care vor începe exporturile oprite de invazia Rusiei va fi determinată de pregătirea logistică, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

Până la 100 de nave care transportau cereale și alte produse agricole au fost blocate în porturile ucrainene când a izbucnit războiul.

Națiunile Unite se așteaptă ca primele nave să plece în câteva zile, iar un consilier al asigurătorilor mondiali a propus un mecanism care ar putea ajuta la acoperirea comerțului.

Discuțiile au loc loc în contextul în care sediul care supraveghează exporturile de cereale ucrainene urmează să fie inaugurat miercuri în orașul turc Istanbul, în urma acordului istoric de săptămâna trecută.

×
Subiecte în articol: turcia ucraina Rusia cereale marea neagră