x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turism de top în Centrul Istoric al Capitalei

Turism de top în Centrul Istoric al Capitalei

de Daniela Ivan    |    24 Iun 2012   •   17:29
Turism de top în Centrul Istoric al Capitalei

Vechile strazi din Bucuresti sunt cea mai atractiva destinatie turistica din Romania. Pentru reabilitarea zonei, Primaria Capitalei a cheltuit peste 21,3 milioane lei fara TVA

Litoralul romanesc, Valea Prahovei, Maramures, Valea Oltului, Delta Dunarii. Nici una dintre aceste locatii nu au reusit sa devina un magnet pentru turisti, desi oricare din aceste locuri ar fi avut mare potential. In schimb, centrul Istoric al Capitalei a devenit un model de succes in turismul romanesc si cea mai atractiva destinatie turistica din Romania, considera Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).

"Competitia este aici serioasa din cauza concentratiei nemaivazute de cafenele, cluburi si restaurante, iar acest lucru face ca toti actorii implicati sa se bata in oferte, sa stea efectiv la dispozitia clientilor si sa fie numai un zambet pentru a le capta bunavointa turistilor", a declarat Dan Matei Agathon, intr-un comunicat de presa transmis redactiei. Acesta a mai precizat ca o alta schimbare de atitudine care a dus la inflorirea turismului in Centrul Istoric al Capitalei a fost mentinerea deschisa a locatiilor atat cat vor clientii. "De unde pana anii trecuti Capitala se inchidea la ora 23, cu mici exceptii, acum circuitul turistic din Centrul Istoric este aproape neintrerupt, iar Bucurestiul are, pentru prima oara in ultimii 20 de ani, o adevarata viata de noapte si turism de distractie pentru toate gusturile", a mai opinat Agathon. Acesta a mai adaugat ca un alt "secret" al scucesului este acela ca in Centrul Istoric se mananca aproape peste tot si se mananca bine.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a fost demarat in noiembrie 2003, cand a fost semnat acordul de imprumut intre Primaria Capitalei si BERD pentru un program multisector care avea trei componente. Suma estimata pentru reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei in 2011 era de 21,3 milioane lei fara TVA.

E nevoie de multiplicari si in alte orase
Modelul de succes al Centrului Istoric trebuie replicat si in alte zone din Romania, cred reprezentantii FPTS, pentru ca atrage, in mod evident, turistii si functioneaza precum un magnet al distractiei. Si nu doar pentru romani, de vreme ce si strainii apreciaza in cel mai inalt grad spiritul de libertate, de ospitalitate si de voie buna care rasuna din Centrul Capitalei. Acumularea de evenimente de gen, de party-uri si de spectacole care dau farmecul Centrului Istoric mai are nevoie doar de o harta amanuntita a locurilor si a intamplarilor prin care patronii ii atrag pe clienti cu cele mai variate oferte.
"O asemenea harta a evenimentelor este si The Beat, aplicatia care functioneaza precum un detector de distractie si prin care oricine poate vedea in ce masura Bucurestiul chiar a devenit o Capitala a turismului de distractie", spune Agathon.

×
Subiecte în articol: economia