x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul de pe litoral își revine. Peste 80% dintre hoteluri sunt ocupate în septembrie

Turismul de pe litoral își revine. Peste 80% dintre hoteluri sunt ocupate în septembrie

05 Sep 2020   •   20:00
Turismul de pe litoral își revine. Peste 80% dintre hoteluri sunt ocupate în septembrie

Hotelurile de pe litoral sunt ocupate în proporție de circa 80% în primele zile din septembrie. Peste jumătate din turiști au plătit cu vouchere de vacanță, arată o analiză a Organizației Patronale Mamaia-Constanța.

Voucherele de vacanță au salvat sezonul estival în acest an, mai mult de jumătate dintre turiștii veniți pe litoralachitând cu tichete de vacanță emise în 2019 și a caror valabilitate a fost prelungită până în mai 2021. Fără acestea, hotelierii de pe litoral, care au avut cu 30% mai puțini clienți decât anul trecut, ar fi intrat în colaps.

Până pe 15 iulie, hotelurile de pe întreg litoralul atinseseră un grad mediu de ocupare de 37%, nereușind să-și acopere nici măcar costurile de funcționare. După această dată, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral.

„Constatând că nu-și riscă sănătatea dacă vin la mare și că proprietățile clasificate au implementat numeroase proceduri de protecție anti-COVID-19, turiștii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârșitul lui iulie și începutul lui august. Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turiști cu doar 10% comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat și în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut ca grad de ocupare a hotelurilor deschise. Pentru că trebuie spus ca nu toate au rămas deschise, din păcate, sub presiunea financiară a primelor 3 luni. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare în hotelurile funcționale de pe litoral este undeva la 80%", a declarat Nicolae Bucovală, președintele Organizației Patronale Mamaia-Constanța și prim-vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Există hoteluri, atât în sudul litoralului, cât și în Mamaia, care nu s-au deschis deloc, fie pentru că le-a fost teamă să deschidă, fie pentru că nu au avut resursele financiare, IMM Invest devenind funcțional și alocând banii efectiv mult prea târziu.

„Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon, pentru că în pandemie mulți români n-au mai avut bani, dar unii dintre ei rămăseseră cu vouchere de anul trecut. E nevoie ca statul să emită și anul acesta vouchere și așteptăm să se bugeteze acest lucru cât mai repede, pentru că deja pregătim sezonul 2021 și suntem într-o incertitudine totală, neștiind cum să ne facem caculele și pe baza căror estimări să lansăm pachetele early booking, atât noi, cât și marii tour-operatori din piață care vând litoralul românesc. Fără vouchere de vacanță, turismul intern va fi grav afectat în 2021, mult mai mult ca în acest an, luând în considerare și urmele lăsate de pandemie în buget”, a spus Nicolae Bucovală.

Mediafax

×
Subiecte în articol: litoral hoteluri vouchere