x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul rural este o mina de aur

Turismul rural este o mina de aur

09 Oct 2004   •   00:00

Traditiile pastrate in mediul rural, arta populara, folclorul, mestesugurile transmise din generatii in generatii, dar si cadrul natural deosebit, reprezinta doar cateva dintre atuurile Romaniei in perspectiva dezvoltarii turismului rural.

IOHANNA ONACA PURDEA

Turismul rural romanesc si cel din Europa Centrala si de Est are o mare sansa de a se dezvolta, deoarece exista o cerere crescanda pentru turismul ecologic, pentru acest tip de petrecere a timpului liber in tarile Europei Occidentale si de Nord, a declarat Francesco Frangialli, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT).

Acesta a participat la seminarul international "Turismul rural si ecosistemul in Europa - potential si perspective", organizat in perioada 8 - 9 octombrie la Moeciu, judetul Brasov. Conferinta este organizata de MTCT, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural, sub egida OMT.

OPORTUNITATI. In ultima perioada, interesul turistilor s-a mutat dinspre destinatiile consacrate - Franta, Italia, Spania, catre Europa de Est, in Romania si Bulgaria, fiind inregistrate adevarate boom-uri ale turismului, mai ales datorita turismului rural si a statiunilor de tratament, a mai afirmat Francesco Frangialli.

"Din moment ce suntem siguri de aderarea Romaniei la UE in 2007, trebuie sa profitam de aceasta ocazie si sa deschidem posibilitatea transferului de cunostinte si know-how din Europa Occidentala catre aceasta zona", a declarat reprezentantul OMT.

CONDITII. Pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti in mediul rural este nevoie de un acces mai usor catre zonele montane, ceea ce presupune dezvoltarea infrastructurii, a cailor de acces (drumurile) si a mijloacelor de transport, a mai spus Frangialli.

Cei care aleg turismul rural trebuie sa fie antrenati in activitati care sa le ocupe timpul in mod placut, cum ar fi plimbarile cu bicicleta, rafting pe rauri, drumetii si alte forme de agrement. Cei care promoveaza turismul rural trebuie sa aiba in vedere si aceste aspecte. "Turistii nu vor doar sa se uite cum pasc vacile, ei vor sa se implice in viata satului", a afirmat secretarul general al OMT.

CAZARE BUNA. "Avem nevoie sa ajungem la o anumita masa critica in ceea ce priveste locurile de cazare, in bune conditii", este de parere Francesco Frangialli. In Romania s-a dezvoltat o astfel de retea rurala cu peste 3.000 de locuri de cazare. "Turistul prefera sa calatoreasca pe cont propriu, este foarte interesat de costuri si prefera sa stea la localnici", a afirmat, la randul sau, Luigi Cabrini, reprezentantul OMT pentru Europa. El a afirmat ca turismul rural cunoaste o crestere de doua ori mai rapida decat turismul la nivel international, existand tendinta de a se crea retele turistice care isi asigura singure promovarea si marketingul.

CRESTERE

Anul 2004 a reprezentat o perioada cu o crestere semnificativa in sectorul turistic, a afirmat presedintele Autoritatii Nationale de Turism, Nicu Radulescu. In acest an s-a inregistrat o crestere de 12% la turismul intern si de circa 40% in ceea ce priveste numarul turistilor straini. In acest an s-au construit aproape 400 de noi pensiuni agroturistice.
×
Subiecte în articol: economic rural turismul