x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turiștii străini au cheltuit 5,5 miliarde de lei în România în primele nouă luni din 2019

Turiștii străini au cheltuit 5,5 miliarde de lei în România în primele nouă luni din 2019

26 Dec 2019   •   15:30
Turiștii străini au cheltuit 5,5 miliarde de lei în România în primele nouă luni din 2019

Numărul total de turiști străini cazaţi în România în primele nouă luni din 2019 a fost de circa 2,106 milioane persoane, iar cheltuielile acestora au depăşit 5,485 miliarde lei, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în perioada menţionată, cheltuielile acestora reprezentând 57,7% din total (3,164 miliarde lei).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45,6% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,5% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (45,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,8%).

Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular, de 2,321 miliarde lei, o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,2%), din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (79,8%). Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 16,7% din totalul cheltuielilor în scop personal, iar cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor turiştilor
nerezidenţi sosiţi în România în interes personal. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 48,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 47,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,7% şi-au organizat singuri sejurul. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 10,4%, precum şi agenţia de turism o parte şi turistul nerezident cealaltă parte 8,6%.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,0%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,4%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc) 1,6%.

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019 a fost de 40.577, cheltuielile acestora în România fiind de 39,1 milioane lei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turism nerezidenti