x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ucraina blochează tranzitul de gaze spre Europa

Ucraina blochează tranzitul de gaze spre Europa

de Veronica Micu    |    13 Ian 2009   •   00:00
Ucraina blochează tranzitul de gaze spre Europa

Acţiunile Gazprom pentru reluarea tranzitului de gaze spre Europa au fost blocate de Ucraina, a declarat astăzi vicepreşedintele monopolului rus de gaze, Aleksandr Medvedev, citat de ITAR-TASS. Comisa Europeană a informat că prin conducte tranzitează "foarte puţin gaz sau deloc", în pofida anunţului Rusiei de redeschidere a vanelor către Ucraina, adăugând că situaţia este "foarte serioasă".



Monopolul rus de gaze Gazprom a început, în această dimineaţă, în jurul 07:00 GMT (10:00 - ora Moscovei; 09:00- ora Bucureştiului) realizarea planului de reluare a livrărilor de gaze către Europa prin teritoriul ucrainean. Ucraina însă a blocat toate acţiunile părţii ruse privind restabilirea tranzitului de gaze spre Europa, potrivit vicepreşedintelui Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de ITAR-TASS, informează Agerpres. "Aceasta contravine flagrant tuturor înţelegerilor cu partea ucraineană semnate în ajun", a menţionat responsabilul Gazprom, adăugând că, "în aceste condiţii, noi nu avem fizic posibilitatea să realizăm tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei". "Întreaga responsabilitate pentru acest eşec revine pe deplin părţii ucrainene", a spus vicepreşedintele Gazprom. Aleksandr Medvedev a declarat că a discutat deja pe această temă cu responsabili ai Comisiei Europene care au caracterizat situaţia creată ca ieşită din comun şi de forţă majoră.

Gazprom: SUA "orchestrează" acţiunile Ucrainei în criza gazelor


Gigantul rus al gazelor naturale, Gazprom, a acuzat Statele Unite că "orchestrează" acţiunile Ucrainei în disputa dintre Moscova şi Kiev pe problema gazelor, transmite Reuters, citată de Mediafax. "Am crezut, ieri, că s-a deschis uşa gazelor ruseşti, însă ucrainienii au blocat-o din nou", a declarat Aleksandr Medvedev, într-o conferinţă telefonică. "Pare că ei (ucrainienii, n.r.) dansează pe muzica orchestrată nu de Kiev, ci din afara ţării", a spus Medvedev, adăugând că se referă la un acord încheiat între Ucraina şi Statele Unite. "Ucraina nu şi-a deschis magistrala pentru tranzitul gazelor. Fizic, noi nu putem să facem nimic: dacă sistemul este închis, nu putem aproviziona Europa cu gaze. Partea ucraineană ne-a informat în mod cinic că sistemul lor de transport al gazelor a fost reorientat spre consumul intern, deci în aceste condiţii, gazele livrate în conductele ucrainene nu pot ajunge nicidecum la consumatorii europeni", a explicat vicepreşedintele Gazprom.

UPDATE
Kievul a recunoscut, astăzi, că blochează gazul rusesc destinat Europei din cauza "condiţiilor de tranzit inaccetabile" impuse de grupul Gazprom, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei publice ucrainene Naftogaz, Valentin Zemlianski, relatează AFP, citată de Mediafax.

Barroso îi transmite lui Putin că UE este dezamăgită


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a contactat astăzi pe premierul rus Vladimir Putin pentru a-l informa în legătură cu "dezamăgirea UE" în condiţiile nivelului extrem de scăzut de gaz ce tranzitează spre Europa, relatează AFP. "Barroso l-a sunat pe Putin pentru a-i transmite dezamăgirea UE", a declarat un oficial european, Matthew Baldwin. Barroso a subliniat şi "îngrijorarea" Europei din cauza dificultăţilor întâmpinate de observatorii desfăşuraţi în Rusia şi Ucraina.

Gazprom a notificat România

Gazprom-Export a notificat oficial autorităţile române privind reluarea livrărilor de gaze, sistate de o săptămână, dar acestea nu au fost încă restabilite, astfel că Ministerul Economiei păstrează măsurile luate în situaţia de urgenţă pentru alimentarea cu gaze a consumatorilor. "În data de 13 ianuarie, în cursul dimineţii, Gazprom-Export a notificat oficial părţii române reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Faţă de situaţia creată, în care importurile de gaze naturale încă nu au fost restabilite, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale păstrează, în continuare, măsurile stabilite pentru asigurarea alimentării cu gaze în condiţiile menţinerii situaţiei de urgenţă", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Mediafax.

Ucraina acuză Rusia de diversiune

    
Partea rusă şi-a planificat reluarea livrărilor de gaze prin Ucraina în aşa fel încât hidrocarburile să nu ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele şi anume în Bulgaria, România şi alte state balcanice. Cam aşa sună declaraţia însărcinatului special al preşedintelui Viktor Iuşcenko pentru securitatea energetică Boris Sokolovski, citat de Unian. "Până astăzi, 13 ianuarie, Rusia nu pompa gaze spre staţia ucraineană Orlovka prin Sudja (staţie rusească din Kursk), ci prin coridoarele de transport Valuiki (Belgorod, Rusia), Pisariovka (Rostov, Rusia), iar traseul propus noaptea trecută prin fax de Gazprom Sudja-Orlovka nu înseamnă decât faptul că gazele au fost trimise pe o rută ocolitoare, dorindu-se probabil paralizarea sistemului intern de aprovizionare cu gaze mai ales a regiunilor Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei", a explicat Sokolovski, subliniind că "acţiunea Rusiei reprezintă o diversiune la adresa Ucrainei". Acelaşi oficial ucrainean susţine că specialiştii ruşi ştiu foarte bine că după sistarea livrărilor de gaze, sistemul ucrainean de transport a trecut în regim automat de lucru şi nu poate să asigure dintr-odată tranzitul unui volum mare de gaze pe o rută ocolitoare.


×
Subiecte în articol: economic gazprom ucraina gaze