x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ucraina - Vanzari mari pentru un cerc mic

Ucraina - Vanzari mari pentru un cerc mic

06 Iul 2004   •   00:00

Un holding minier, un combinat de producere a otelului si unul metalurgic: marile privatizari in beneficiul unui mic cerc de mari patroni, apropiati puterii, s-au accelerat in Ucraina.

Si asta o data cu apropierea alegerilor prezidentiale, prevazute pentru sfarsitul lui octombrie, care ar putea fi castigate de opozitie, comenteaza AFP.

"Privatizarile intreprindelor strategice s-au accelerat in mod vadit, in conditii foarte opace", este de parere analista Natalia Tetciuk, de la Centrul International de Studii Strategice din Kiev. Ultimul exemplu: 92% din actiunile holdingului minier Pavlohravuhilia, care cuprinde zece mine de carbuni si doua uzine, a fost cedat, miercurea trecuta, pentru 265 de milioane de dolari, unei uzine aflate sub controlul miliardarului Rinat Ahmetov din Donetk, apropiat al fostului guvernator al acestei regiuni si actual premier, Viktor Ianukovici.

EXEMPLE CU CARUL. Luna trecuta, un consortiu format de companiile lui Ahmetov si ale deputatului Viktor Pinciuk, ginerele presedintelui Leonid Kucima, a achizitionat 93% dintre actiunile celei mai importante fabrici de otel ucrainene, Krivorijstal, contra sumei-record de 800 milioane dolari.

In decembrie anul trecut, Ahmetov, prin intermediul grupului Uniunea Industriala din Donbas, a achizitionat contra a 134 de milioane de dolari 99% din actiunile combinatului siderurgic Dzerjinski. Iar un consortiu al lui Pinciuk a achizitionat, in 2003, pentru suma de 77 de milioane de dolari, 50% dintre actiunile uzinei de fero-aliaje de la Nikopol, un pret apreciat de experti ca fiind sub valoarea reala a societatii.

Licitatiile s-au desfasurat intr-o maniera apreciata drept discriminatorie pentru investitorii straini, printre care si grupul anglo-indian LNM, compania americana US Steel sau compania rusa Severstal.

"In ultimii ani e suficient sa citesti conditiile desfasurarii unei licitatii, pentru a sti cine va castiga: cesiunile importante au fost pregatite pentru cumparatori desemnati dinainte", apreciaza saptamanalul Dzerkalo Tijnia.

ALEGERILE-S DE VINA. Alegerile prezidentiale prevazute pentru 31 octombrie sunt la originea acestor agitatii in materie de privatizari, sustin expertii. Iar afaceristii apropiati puterii cumpara tot si la preturi mici. Vanzarea Krivorijstal ar fi putut aduce Ucrainei mai mult de 800 milioane dolari daca ar fi fost deschisa calea unei competitii adevarate cu strainii.

Unele dintre vanzarile recente, printre care si cea a Krivorijstal, nu erau prevazute in programul 2004 si au fost adaugate ulterior, in ciuda incercarilor opozitiei de a impiedica aceste privatizari. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: economic