x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea forţează reabilitarea clădirilor

Udrea forţează reabilitarea clădirilor

de Elena Stan    |    12 Noi 2010   •   00:00
Udrea forţează reabilitarea clădirilor
Sursa foto: /Mediafax
Pentru a stimula vânzarea, chiriile ANL vor creşte
Elena Udrea a declarat ieri că proprietarii clădirilor vor fi obligaţi prin lege să reabiliteze faţadele imobilelor. "Avem o lege, e gata, probabil că va intra miercuri (în Guvern - n.r.) pentru reabilitarea faţadelor, prin care vom obliga proprietarii de imobile să reabiliteze faţadele, acolo unde este cazul, cu sprijinul statului", a declarat ieri Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ea a adăugat că autoritatea publică locală va putea reabilita clădirile private cu bani proprii, urmând să îşi recupereze sumele investite de la proprietar, inclusiv prin executare silită.
Ministrul este nemulţumit de ritmul lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor şi estimează că dacă se va lucra în acelaşi ritm ca acum "vom reuşi să finalizăm lucările în peste 100 de ani. Până acum doar 24.000 de apartamente din cele 3 mi­lioa­ne existente în România au fost rea­bilitate termic", a spus ea.

Udrea a declarat că a modificat legislaţia în do­meniul reabilitării termice a apar­tamentelor, astfel încât pro­prietarii care doresc să realizeze reabilitarea termică să poată face acest lucru individual prin contrac­tarea unui credit pe care îl garantează Ministerul Dez­vol­­tării Regio­na­le şi Turismului.
"Prin Or­donanţa 69/2010 şi prin Ordonanţa 19/2009 am introdus po­sibilitatea ca proprietarii să îşi poa­tă reabilita locuinţa prin credit contractat pe 5 ani, garantat de MDRT. Lu­crăm cu CEC şi BCR. Este foarte im­por­tant pentru proprietari să în­ţe­leagă că pot aştepta 99 de ani până li se reabilitează termic locuinţa sau pot opta la varianta contractării unui credit", a spus Elena Udrea.

Ministrul a de­clarat că multe lu­crări de rea­bi­li­tare termică se fac fără res­pec­ta­rea unor standarde, unele dintre acestea fiind lucrări de mân­tuia­lă. "Vreau să văd cum vor arăta pes­te doi-trei ani clădirile reabilitate termic din unele zone deoarece multe lucrări de reabi­litare se fac fără res­pec­tarea standar­de­lor legale", a de­cla­rat Udrea.

Aceasta a mai precizat că nu a reu­şit să facă anul acesta tot ceea ce şi-a propus deoarece bugetul ministe­ru­lui a fost cu 41% mai mic decât cel din 2009, fiind mai mic decât credi­t­ele de angajament de anul trecut.

Udrea s-a declarat nemulţumită de stadiul vânzării locuinţelor ANL către chiriaşi. "Atâta timp cât vom prac­tica chirii atât de mici la lo­cuin­ţele ANL, circa 500.000 de lei vechi pe lună, nu va exista nici un interes ca acestea să fie cumpărate", a spus Udrea. Ea a adăugat că în fiecare parcare a cartierelor ANL sunt maşini la fie­care apartament, "şi nu ieftine". Udrea a adăugat că valoarea chirii­lor pentru locuinţele ANL ar trebui ma­jorată până la "un preţ corect".

În sep­tembrie, Udrea a declarat că vân­za­rea locuinţelor ANL este la un stadiu nesatisfăcător, fiind transferate chi­riaşilor doar 100 de locuinţe, dintr-un total de 22.000. Cu banii ob­ţi­nuţi din vânzarea locuinţelor ANL Udrea intenţiona să demareze cons­truc­ţia de noi unităţi locative prin ANL. Ministerul estima că va obţine  circa 500 milioane de euro, bani cu care urma să demareze construcţia a 100.000 de apartamente în următorii trei ani.


4 MILIARDE DE EURO PENTRU PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE
Udrea a mai spus că dacă banii de la buget sunt insuficienţi ministerul se va baza pe fonduri private, urmând să lanseze un program naţional de dezvoltare în valoare de 4 miliarde de euro, care se va derula pe următorii cinci ani. Programul va presupune un parteneriat public privat, prin care socie­tă­ţile de construcţii care vor participa vor trebui să crediteze lucrările pe o perioadă de până la doi ani, urmând ca statul să ramburseze banii în ur­mă­to­rii trei ani. Ministrul crede că prin acest program vor fi dezvoltate reţele de apă şi canalizare în 1.500 de localităţi şi va fi finanţată construirea şi rea­bilitarea a peste 10.000 de kilometri de drumuri judeţene. Udrea sus­ţi­ne că programul, care va începe să funcţioneze în luna martie a anului vii­tor, va crea zeci de mii de locuri de muncă. Mai mult, Udrea a declarat că "tot pu­terea aflată la guvernare va plăti aceşti bani", nu guvernările vii­toa­­re. Udrea a explicat că în prezent MDRT are lucrări de construcţii înce­pu­te în valoare de circa două miliarde de euro, însă bugetul pentru inves­ti­ţii a fost de 600 de milioane de euro în acest an. "În acest ritm nu le termi­năm niciodată. Fiecare minister a început proiecte pe care nu le putem termina nici în zece ani", a spus Udrea. Ea a adăugat că în România există 46.000 de proiecte de construcţii începute, în valoare de circa 40 de mi­liarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic