x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea i-a plătit creditul lui Obreja luat pentru Gala Bute

Udrea i-a plătit creditul lui Obreja luat pentru Gala Bute

de Elena Stan    |    28 Feb 2012   •   15:52
Udrea i-a plătit creditul lui Obreja luat pentru Gala Bute

La mai bine de sapte luni de la Gala Bute, prezentata drept cel mai mare eveniment sportiv al anului 2011, costurile organizarii evenimentului raman in continuare necunoscute. Lucian Bute si-a aparat centura, Udrea si-a facut imagine promovand frunza, iar Rudel Obreja, organizatorul galei prin intermediul unui SRL obscur, s-a retras sa isi numere banii. Imediat dupa gala, Obreja a promis ca atunci cand va avea toate datele le va anunta public. Suma platita de MDRT pentru promovarea frunzei a fost stabilita in urma auditarii audientelor tv inregistrate si a modului in care s-au respectat conditiile contractuale.

Desi MDRT a promovat Gala Bute din fonduri europene, costurile organizarii nu au fost tocmai transparente. In prezent Directia pentru Lupta Antifrauda deruleaza o ancheta care nu a ajuns inca la final.

Cu toate acestea, Elena Udrea nu a parasit MDRT fara sa isi achite politele restante. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a platit creditul pe care Rudel Obreja l-a facut pentru a organiza, anul trecut, Gala Internationala de Box ­ Campion pentru Romania. Potrivit listei cu platile efectuate de MDRT in perioada 3.01.2012- 17.02.2012, publicata pe site-ul institutiei, ministerul a platit 8.116.800 de lei catre BRD reprezentand 'Creanta aferenta serviciilor de promovare a Romaniei la Gala de Box“. Cifra apare intr-un tabel alaturi de alte cheltuieli facute de minister de la inceputul anului.

'Potrivit contractului incheiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu firma Europlus Computers, detinuta de Rudel Obreja, organizatorul Galei Internationale de Box «Campion pentru Romania», ministerul a preluat creantele de la aceasta firma. Acum ministerul a achitat creditul pe care Rudel Obreja l-a luat de la BRD pentru a organiza gala de box“, ne-a explicat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Lucian Bute si-a aparat titlul in fata lui Jean-Paul Mendy in data de 9 iulie 2011, intr-un eveniment organizat la Romexpo. Deoarece nu dispunea de fonduri suficiente pentru Gala, Rudel Obreja a facut credit bancar, garantand finantarea cu contractul incheiat cu Ministerul.

Gala 'Campion pentru Romania“ a fost sponsorizata de mai multe companii de stat. Dintre acestea, amintim Hidroelectrica, Transgaz si Transelectrica, acestea fiind doar cateva dintre firmele de stat care au facut publice sumele cu care au sponzorizat meciul lui Bute, una dintre conditii fiind aparitia insemnului societatii respective pe biletele de intrare la meci. Cea mai mare suma alocata de o companie de stat pentru aceasta gala a fost cea de la Hidroelectrica, care a sponsorizat meciul cu 150.000 de euro, urmand Transgaz cu 100.000 de euro si Transelectrica cu 40.000 euro de euro. Bugetul galei de box suportat de stat este cat bugetul ciclului olimpic pentru pregatirea sportivilor care vor reprezenta Romania la Londra in 2012.

Controlul DLAF nu s-a finalizat

Contractul dintre MDRT si Europlus Computers este verificat de DLAF. 'Departamentul de Lupta Antifrauda ­ DLAF efectueaza verificari cu privire la modul de organizare si desfasurare a procedurii de achizitie publica si cu privire la executarea contractului incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si SC Europlus Computers SRL Bucuresti, actiunea de control avand un caracter complex, ca durata si mijloace de investigatie. In prezent, actiunea este in desfasurare, urmand ca, la finalizarea ei, actul de control sa fie comunicat autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene sau pachetului competent sa efectueze urmarire penala“, potrivit raspunsului primit ieri de la DLAF.

×