x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea nu mai sprijină tinerii cu venituri reduse să-şi construiască locuinţe

Udrea nu mai sprijină tinerii cu venituri reduse să-şi construiască locuinţe

de Elena Stan    |    29 Sep 2011   •   11:58
Udrea nu mai sprijină tinerii cu venituri reduse să-şi construiască locuinţe

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, taie subventia acordata de stat tinerilor de pana in 35 de ani care isi construiesc o locuinta proprietate personala prin credit imobiliar, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta postat in dezbatere publica pe site-ul MDRT.

Masura se va lua deoarece pretul materialelor de constructie a scazut foarte mult in ultimul timp din cauza crizei economice, si implicit a scazut si pretul caselor nou-construite. 'Prin prezentul proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului se urmareste intreruperea acordarii subventiei de la bugetul de stat. Criza economica a condus la scaderea preturilor materialelor de constructii si implicit a locuintelor nou-construite. In aceasta situatie, raportul intre costul de constructie si veniturile potentialilor beneficiari nu mai impune interventia directa a statului, mai ales in conditiile in care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente', se arata in nota de fundamentare.

Subventia de la stat se acorda in continuare pentru cererile depuse de beneficiari si inregistrate la consiliile locale inainte de aprobarea noii ordonante. Statul ajuta tinerii prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuintei construite. Subventia nu putea depasi echivalentul in lei a 15.000 de euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care s-a incheiat contractul de construire a locuintei.

'Situatia extraordinara prevazuta de art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, se motiveaza prin necesitatea diminuarii sumelor acordate de la bugetul de stat, din cauza efectelor negative pe care inca le produce criza economica. Adoptarea prezentului act normativ la nivel de ordonanta de urgenta se impune pentru a degreva bugetul de stat de plata subventiilor pentru constructia de locuinte', se mentioneaza in nota de fundamentare.

Masura este necesara pentru ca, pana in prezent, de la bugetul de stat nu au putut fi decontate subventiile solicitate la plata de catre consiliile locale pentru locuintele finalizate, conform prevederilor legale.

Udrea vrea ca aceasta ordonanta sa fie aprobata cu celeritate.

'Neadoptarea in regim de urgenta a acestei ordonante ar conduce la imposibilitatea asigurarii de la bugetul de stat a sumelor necesare acordarii subventiilor deja solicitate la plata de catre consilile locale in conformitate cu prevederile Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala. Avand in vedere cele mentionate mai sus se impune aprobarea actului normativ pe calea ordonantei de urgenta si adoptarea acesteia cu celeritate', potrivit notei de fundamentare.

Sprijinul statului pentru locuintele construite de tinerii cu venituri reduse a fost initial, in 2006, de 20% din valoarea casei, neputand fi mai mare de 10.000 de euro. La finalul lui 2008, legea a fost modificata, majorandu-se subventia la 30% din valoarea casei, dar nu mai mare de 15.000 de euro. In 2009, 256 de familii de tineri au beneficiat de subventia de maximum 15.000 de euro de la stat pentru constructia unei locuinte prin credit. Cele mai multe solicitari au venit din zona Moldovei si din Sectorul 6 al Capitalei, unde statul a pus umarul la constructia a 117 imobile.

In total, sumele acordate au ajuns la peste 10 milioane de lei. In 2010, suma locata de la bugetul de stat pentru subventionarea constructiei locuintelor pentru tineri a fost de 5 milioane de lei.

×