x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE acordă alți 52 de milioane de euro Republicii Moldova pentru reformele pe termen lung

UE acordă alți 52 de milioane de euro Republicii Moldova pentru reformele pe termen lung

05 Mai 2022   •   16:23
UE acordă alți 52 de milioane de euro Republicii Moldova pentru reformele pe termen lung

UE va acorda 52 de milioane de euro Republicii Moldova pentru realizarea reformelor pe termen lung, anunță Comisia Europeană.

Este vorba mai ales de Planul economic și de investiții al UE pentru partenerii din estul Europei. Banii sunt destinați și aplicării Acordului de aderare al Republicii Moldova la blocul comunitar.

Prin programul anual de sprijin pentru 2021 sunt vizate:

1. EU4Reforms care privește punerea în aplicare a reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova şi de zona de liber schimb, în domeniul bunei guvernanţe pentru ca ţara să devină un loc atractiv pentru investiţii şi afaceri. Sprijinul pentru eforturile de comunicare strategică va contribui în special la combaterea dezinformării.2.

2. EU4Recovery and Resilience pentru dezvoltare economică rezilientă, durabilă şi favorabilă incluziunii, prin sprijinirea IMM-urilor, îmbunătăţirea climatului de afaceri datorită facilitării comerţului şi îmbunătăţirii capacităţii de inserţie profesională.

UE a acordat până acum R. Moldova 53 de milioane de euro sprijin bugetar, 150 de milioane de euro în Programul de asistenţă macrofinanciară și vor fi plătite în lunile următoare; 13 milioane de euro asistenţă umanitară; 15 milioane de euro pentru refugiați şi 15 milioane de euro pentru de asistenţă la frontieră (EUBAM). Misiunea va colabora cu Frontex.
Prin Planul economic şi de investiţii din Parteneriatul estic vizează atragerea a 3,4 miliarde de euro sub formă de investiţii publice şi private pentru 5 direcţii: sprijin pentru IMM-uri, facilitarea comerţului, eficienţa energetică, conectivitate şi dezvoltarea capitalului uman.

Un  împrumut de 150 de milioane de euro a fost contractat de la BEI pentru conectarea la reţeaua transeuropeană centrală (reţeaua TEN-T).

 

×
Subiecte în articol: republica moldova reforme ue