x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE alfabetizeaza fortat taranii romani

UE alfabetizeaza fortat taranii romani

05 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Taranii romani trebuie sa-si ia atestat de fermier daca vor finantari oferite de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea agriculturii. Suma alocata de Bruxelles tarii noastre se ridica la 4,6 miliarde de euro. Fermierii vor fi obligati insa, pentru a beneficia de sprijin financiar, sa urmeze cursuri speciale de pregatire si sa intre in posesia unor diplome acordate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola.
FLORINA ZAINESCU

Click pentru a mari imaginea
OBLIGATIE. Normele UE privind finantarea agricultorilor prevad scolarizarea acestora
Romania a obtinut aproape 4,6 miliarde euro in urma negocierilor cu autoritatile de la Bruxelles pe Capitolul Agricultura. Bani care, in perioada 2007-2009, vor fi folositi pentru sustinerea producatorilor prin plati directe, pentru investitii in dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor in mediul rural, pensionarea fermierilor varstnici si, nu in ultimul rand, pentru sustinerea produselor autohtone pe piata prin subventii la export.

CURSURI. Pentru a avea acces la aceste finantari, taranul autohton trebuie sa se scoleasca. Adica sa urmeze cursurile de pregatire pentru fermieri, initiate de Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola (ANCA) sau de directiile agricole judetene. "Din 2007, daca nu vor avea o astfel de diploma, gospodarii autohtoni vor fi refuzati atunci cand vor cere sprijin financiar pentru investitii. Nu vor mai avea acces decat la platile directe (n.r. - subventii)", a spus Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. La ora actuala, mai bine de 30.000 de romani au facut deja cursurile de fermieri, a adaugat Steriu.

CHEIA SUCCESULUI. "La ora actuala, noi avem deja o imagine a fermierilor din alte tari - Polonia, Ungaria - care au aderat in acest an. Primele concluzii dupa sase luni sunt pozitive. Fermierii au primit mai multi bani de la cumparatori si, de asemenea, au primit subventii mai mari. Practic, ei si-au sporit veniturile cu peste 20% in ultimele luni", a spus Steriu. Pentru a-i fi si lui bine la intrarea in Europa, taranul autohton trebuie ca, in urmatorii doi ani, sa investeasca in dotarea fermei sale si sa fie curios, crede Steriu. "Este necesar sa stea de vorba cu agronomul satului sau cu specialistii in consultanta agricola. Sa se familiarizeze cu sistemul de cote si cu modul de acordare a platilor directe si a finantarilor pentru investitii", a precizat Steriu.

NISE DE PIATA. Din acest punct de vedere, agricultura ecologica este considerata una dintre cele mai profitabile activitati, avand in vedre ca alimentele eco sunt foarte cautate de europeni. "Si in domeniul productiei zootehnice avem posibilitatea de a veni in Europa cu ceva ce nu mai are nimeni. Este vorba de produse din lapte de capra, bivolita si oaie, pentru care exista traditie la noi, dar si posibilitatea de a produce", este de parere Valeriu Steriu. "De asemenea, cred ca Romania va redeveni un exportator de carne de porc pana in 2007, moment in care, datorita subventiilor europene la furaje, activitatea va fi, cu siguranta, foarte profitabila", a mai precizat acesta.
×
Subiecte în articol: economic