x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE deblochează banii pentru producătorii afectaţi de isteria E.coli.

UE deblochează banii pentru producătorii afectaţi de isteria E.coli.

15 Iun 2011   •   05:58
UE deblochează banii pentru producătorii afectaţi de isteria E.coli.

Reprezentantii statelor membre ale UE au aprobat aseara crearea unui fond de urgenta de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor uriase suferite in urma prabusirii vanzarilor de catre producatorii de legume in urma epidemiei declansate de bacteria enterohemoragica E.coli.

O propunere in acest sens a executivului UE a fost acceptata de expertii celor 27 de state ale UE, reuniti in cadrul unui Comitet de gestiune agricola la Bruxelles. Planul, propus de CE, ar urma sa permita plata a cel mult 50% din pretul la producator in luna iunie, in urma retragerii castravetilor, tomatelor, salatei verzi, dovleceilor si ardeilor de pe piata.

Cei care sunt membri ai organizatiei producatorilor (circa 35% dintre producatorii europeni) vor beneficia de mecanisme de compensare suplimentare care sa acopere pana la 70% din pierderi, anunta Agerpres.

Statele europene vor trebui sa confirme pana la 22 iulie cantitatile retrase de pe piata, dupa care va incepe plata de compensatii catre producatori, a precizat Roger Waite, purtator de cuvant al comisarului european pentru agricultura Dacian Ciolos. De asemenea, la data respectiva, dupa ce se vor cunoaste cantitatile totale pentru care se solicita compensatii, va fi confirmata suma totala a despagubirilor.

"Acesta este un semnal important pentru producatorii de legume pentru ca am dorit sa aratam ca Europa poate reactiona rapid atunci cand este nevoie. Agricultura europeana a devenit tot mai orientata spre piata in ultimii ani. Totusi, aceasta criza a aratat din nou ca piata singura nu este suficienta pentru ceva de o importanta atat de strategica precum agricultura. Acestea sunt elemente de care trebuie sa tinem cont atunci cand este vorba de fixarea regulilor si discutarea bugetului politicii agricole comune dupa 2013", a declarat comisarul european Dacian Ciolos.

×