x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE ne penalizează şi întrerupe fondurile POSDRU. Valoarea programului, de 3,5 miliarde de euro, va trebui susţinută de statul român

UE ne penalizează şi întrerupe fondurile POSDRU. Valoarea programului, de 3,5 miliarde de euro, va trebui susţinută de statul român

21 Feb 2012   •   09:41
UE ne penalizează şi întrerupe fondurile POSDRU. Valoarea programului, de 3,5 miliarde de euro, va trebui susţinută de statul român

Comisia Europeana a decis astazi intreruperea platilor catre Romania in cadrul programului POSDRU. Decizia a fost luata in urma descoperirii unor deficiente majore ale sistemului de management si control. Valoarea totala a programului POSDRU, de dezvoltare a resurselor umane, este de 3,5 miliarde de euro.

Potrivit noului purtator al cuvant al Guvernului, Ministerul Afacerilor Europene a primit, luni seara, scrisoarea oficiala a Comisiei Europene prin care este anuntata intreruperea termenului de plata pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"Nu este o surpriza, ministrul Orban anuntase acest lucru, iar scrisoarea oficiala a fost primita", a spus Suciu.

"Daca intreruperea este pana la sfarsitul lunii martie, efectul este absolut zero pentru ca platile celor care desfasoara si deruleaza aceste programe se fac. Daca perioada va fi atat de scurta, de trei saptamani, nu este absolut nicio problema, din nicio perspectiva, nici pentru cei care deruleaza, cu atat mai putin pentru economie. Ponderea lor nu este spectaculoasa, din pacate. Macar daca am fi avut mai multe fonduri, sa avem ce intrerupe cu adevarat. Aici e alta problema. Am primit garantii de la Ministerul Muncii si Ministerul Afacerilor Europene ca lucrurile pot fi controlate pana la sfarsitul lunii martie", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit acestuia, o delegatie de la Directia Generala a Comisiei Europene DG Implemented va fi in Romania in perioada 29 februarie - 2 martie si va analiza situatia in ceea ce priveste POSDRU.

"Va analiza de ce recomandarile facute initial nu au fost implementate. Sunt chestiuni de management care trebuie corectate la acest program, pe care trebuie sa le gestioneze si sa le recunoasca drept functionale autoritatea romana de audit. Aceasta autoritate va trimite la Bruxelles rezultatul acestei analize. MAEur si Guvernul spera ca situatia va fi remediata pana la sfarsitul lunii martie, avand in vedere ca sunt chestiuni de management, ca nu sunt neaparat chestiuni care tin de structura si de plati facute gresit", a mai spus Dan Suciu.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a anuntat, vineri, ca Directorul general al DG pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul CE va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs din POSDRU.

DG EMPL mentioneaza ca, in Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni. Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca nu exclude sa mai apara si alte "accidente" de genul intreruperii de catre Comisia Europeana a platilor pentru POSDRU.
×