x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Știrile false scot românii la cumpărături de orice. Uleiul a luat locul benzinei în carnavalul isteriei

Știrile false scot românii la cumpărături de orice. Uleiul a luat locul benzinei în carnavalul isteriei

de Diana Scarlat    |    14 Mar 2022   •   07:05
Știrile false scot românii la cumpărături de orice. Uleiul a luat locul benzinei în carnavalul isteriei

Românii nu s-au oprit la panica pe care a creat-o creșterea prețului carburanților. După ce au lichidat stocurile de benzină și motorină din mai multe localități, miercurea trecută, românii s-au așezat, vineri, la coadă la ulei.

O știre despre incapacitatea Ucrainei de a mai procesa ulei de floarea-soarelui, apoi mesajele și fotografiile distribuite pe Facebook i-au determinat pe mulți să cumpere zeci de litri de ulei, pentru a se proteja de o eventuală criză. Instituțiile statului au anunțat că România nu are probleme nici cu stocurile de alimente, nici cu aprovizionarea, pentru perioada următoare, iar știrile false care circulă pe rețelele de socializare nu ar trebui luate în serios.

Despre o criză economică foarte gravă se vorbea încă din 2019, iar după debutul pandemiei au fost mulți economiști care au anunțat o criză alimentară iminentă. În contextul conflictului actual din Ucraina, mulți români preferă să-și facă stocuri de alimente. Situația actuală a uleiului alimentar seamănă foarte mult cu cea a cozilor la benzinării și cu haosul creat în hipermarketuri în 2020, înainte de lockdown. Mecanismul care a pus în mișcare masele de cumpărători este și el aceleași: răspândirea rapidă a veștilor pe rețelele de socializare, în contextul unei crize anunțate anterior, dar și a prețurilor care cresc de la o zi la alta, atât în România, cât și în restul Europei. Benzina și motorina s-au scumpit, în fiecare zi, după cozile kilometrice de miercurea trecută, deși Guvernul a anunțat că va aplica sancțiuni, iar în urma controalelor ANPC, ANAF și chiar ITM, multe benzinării au fost amendate. Însă prețurile cresc de la o zi la alta și în celelalte țări. La fel se întâmplă și în cazul uleiului, chiar aceasta fiind una dintre cauzele care au dus la panică și la nevoia unora dintre români de a-și face stocuri. În plus, s-a anunțat deja că urmează o criză alimentară fără precedent, din cauza penuriei de îngrășăminte chimice pentru agricultură, în toate țările lumii. La toate acestea se adaugă raționalizarea unora dintre produse, la unele magazine din România. Acest proces a-nceput de câteva luni, dar nu se întâmplă doar în țara noastră, existând discuții legate de nevoia de raționalizare a alimentelor de bază și în alte state europene. 

 

În prezent, nu sunt probleme

 

Cu toate acestea, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a transmis un comunicat de presă prin care le recomandă românilor să nu facă stocuri de alimente. „ANPC și rețeaua marilor magazine vă recomandă să nu vă lăsați manipulați de FALSE alarme. (...) România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantități atât de mari de către un număr considerabil de cetățeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obișnuită a lanțului comercial. ANPC se află în permanentă legătură cu reprezentanții marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, ca și până acum, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanță cu respectarea drepturilor lor”, a transmis autoritatea. ANPC le mai amintește românilor că în astfel de situații s-a demonstrat, de fiecare dată, că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul și cantitatea de alimente care se vor altera și vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator.

 

 

Pericole în caz de întrerupere a aprovizionării

 

În contradicție cu asigurările venite de la instituțiile statului și de la marii retaileri, Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) susține că există reale motive de îngrijorare, dacă ținem cont mai ales de lipsa de predictibilitate a evoluției pieței și de incoerența comunicării din partea Guvernului. Problemele există deja, pentru că scumpirea excesivă a carburanților și a facturilor la energie ar putea falimenta transportatorii, ceea ce poate genera o criză a aprovizionării. „Raportat la costurile operaționale ale unei companii din domeniul distribuției de bunuri de larg consum, combustibilul, energia și forța de muncă reprezintă cumulat 60-75% din total. Efectele negative ale restricțiilor impuse de Guvern în contextul pandemiei asupra companiilor noastre se traduc în diminuarea marjelor de profit, acestea fiind între 1,00 - 2,5%”, arată asociația într-un comunicat de presă. Asociația mai arată că pe fondul instabilității fluxurilor comerciale ale materiilor prime agricole și produselor alimentare din piața internațională, multe state pot lua decizia diminuării sau restricționării temporare a comerțului agroalimentar, iar acest lucru poate duce la restrângerea activităților economice ale companiilor de distribuție de bunuri și ale tuturor actorilor implicați în lanțul alimentar din România – ceea ce poate genera o criză alimentară și în țara noastră. ACDBR, înființată în anul 2015, are în componența sa 38 de membri cu o cifră de afaceri însumată de circa 1,5 miliarde de euro, o cotă de piață de circa 35% din totalul pieței de distribuție tradițională de bunuri și peste 10.000 de angajați.

 

Românii care au cumpărat produse în exces în martie 2020 au încercat apoi să le returneze. La fel s-a întâmplat și cu benzina cumpărată săptămâna trecută, unii crezând că și aceasta poate fi returnată.

Autoritățile declară „fake news” orice predicție bazată pe analiza unor contexte care pot genera situații de criză. Astăzi nu există o criză a uleiului, dar garanțiile statului nu se referă și la producția agricolă din acest an sau la alte probleme care ar putea să apară.

Simpla mutare a unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor în balcon sau cămară realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă.

ANPC

 

 

×