Euro a ajuns ieri la un nou record in raport cu leul la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 4,4168 unitati pentru moneda europeana. Instabilitatea politica din Romania si evolutiile economice din vestul Europei au afectat cursul.
Referinta oficiala a crescut cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei. Leul s-a depreciat abrupt in ultimele zile, dupa caderea Guvernului Ungureanu, investitorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de majorarile salariale si de recuperarea contributiilor de sanatate pentru pensionari. Luni, cursul ajunsese la 4,3970 lei, reprezentand recordul anterior. Comparativ cu finalul anului trecut, cand euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de ieri fiind cu 2,2% mai mare.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ieri ca evolutia din ultima vreme a monedei nationale are mai multe cauze. El a amintit ca “in ultimii trei ani diferentialul de inflatie dintre Romania si Europa a fost in defavoarea noastra'. Mai exact, inflatia in tara noastra a fost mult mai mare decat in zona euro. Isarescu a mai spus ca in ultimele patru luni Romania a schimbat doua guverne, si au avut loc proteste sociale, plus o iarna grea. De asemenea, el a mai subliniat ca “amploarea este mica' si a adaugat ca 10 miliarde de lei aflati in titluri de stat se afla in mainile nerezidentilor, care sunt “mai greu de controlat'. Pe de alta parte, economistul ING Bank Vlad Muscalu considera ca leul va recupera pierderile in zilele urmatoare.
Erste: cursul se va stabiliza
Un raport al Erste arata ca pe termen scurt cursul se va stabiliza intre 4,35 si 4,4 lei, scenariu sensibil insa la instabilitatea politica locala si la contextul european dificil. De altfel, si premierul desemnat Victor Ponta a declarat ieri, referindu-se la maximul istoric la care a ajuns euro in raport cu leul, ca guvernatorul Mugur Isarescu are instrumentele pentru a pastra echilibrul. “Guvernatorul BNR – azi este o sedinta a Consiliului de Adminsitratie, iar domnul Florin Georgescu a plecat acolo – sunt convins ca are toate instrumentele si toata capacitatea de a pastra acest echilibru', a spus Ponta. El a mai spus ca in calitate de premier desemnat a invatat sa fie foarte prudent si atent in privinta declaratiilor referitoare la domeniul economic si financiar.
Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu spune ca leul este supraevaluat, deoarece in anii 2009-2010, cand economia a inregistrat o scadere extrema, leul a ramas la cotatii inalte. “Cursul leului e supraevaluat in ultimii patru ani. Acum, ca se depreciaza, urmeaza un trend normal. Cineva trebuia sa plateasca creditele cu buletinul; au platit, dar nu in calitate de debitori ai bancilor. Asta trebuie sa fie clar', a declarat pentru Jurnalul National Ilie Serbanescu. “Devalorizarea nu e un lucru bun, dar e drept', a subliniat fostul ministru al Reformei. “Nenorocirea leului este ca nu are economie in spate. La un moment dat, lucrurile se razbuna. Ce poate sa tina leul in spate? Cursul se tinea pana acum in mod indirect prin cei 20 de miliarde de euro imprumutati. Dar de acum trebuie sa-i dam inapoi, plus dobanzi', a completat el.
Primul impact: ratele la banca si abonamentele de telefonie
Cotatiile monedei nationale au continuat sa atinga niveluri-record la inceputul sesiunii interbancare de ieri, dupa ce marti piata locala a fost inchisa, iar cursul a urcat pana la un maxim de 4,4314 lei/euro, dupa care a inceput sa scada, ca urmare a interventiilor BNR, potrivit dealerilor. In fapt, la casele de schimb, bancile cereau pana la 4,48 lei la vanzarea unui euro. Un curs atat de mare afecteaza in primul rand pentru romanii care au de plata in aceste zile ratele la creditele in euro. De asemenea, si abonamentele de telefonie mobila sunt in moneda europeana. Indirect, si alimentele se pot scumpi, in special mancarea importata de marile lanturi de supermarketuri, insa in acest caz este mai putin resimtita.
Amploarea deprecierii este mica, de 2%. O suma de 10 miliarde de lei se afla in titluri de stat aflate in mainile nerezidentilor, care pot modifica la New York sau Londra cursul leului
Mugur Isarescu
guvernatorul BNR