x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un sfert din bugetari disponibilizati

Un sfert din bugetari disponibilizati

de Daniela Ivan    |    Adrian N. Ionescu    |    Florina Zainescu    |    12 Iul 2006   •   00:00

Guvernul Tariceanu vrea sa dea afara unu din patru bugetari, din cauza cheltuielilor foarte mari cu salarizarea, in timp ce ministerele fac angajari a 8.500 de specialisti pe absorbtia de fonduri UE.

IN CORZI. Premierul Tariceanu si ministrul Vladescu sunt nevoiti sa reduca aparatul bugetar

Guvernul Tariceanu vrea sa dea afara unu din patru bugetari, din cauza cheltuielilor foarte mari cu salarizarea. Acestea ating 6,5% din PIB, cu un procent mai mult decat cel convenit cu UE. Planurile se bat cap in cap cu o lege, in baza careia ministerele fac deja angajari a 8.500 de bugetari, specializati pe absorbtia de fonduri europene.

Ministerul Finantelor a trimis tuturor institutiilor bugetare, inclusiv ministerelor, o nota prin care li se cere sa intocmeasca liste de disponibilizari. Procentul avansat este de 25%.

PROIECTE. Luna trecuta, la 14 iunie mai exact, Guvernul Tariceanu a scos de la naftalina ideea reducerilor de personal in sistemul bugetar. De data asta restructurarea este motivata de nevoia diminuarii ponderii cheltuielilor de personal in PIB (produsul intern brut) pana la 5,5%, asa cum s-a convenit cu UE.

Pentru a nu se trezi insa cu noi miscari sindicale, Executivul nu si-a facut publica intentia. Ministerul Finantelor s-a pus pe treaba si a trimis institutiilor bugetare - ministere, agentii, prefecturi - adrese prin care le solicita sa identifice cati oameni ar putea fi disponibilizati. Adresa suna cam asa: "In sedinta de guvern din 14 iunie s-a stabilit ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii sa prezinte pana la 15 iulie propunerile de reducere a numarului de personal din sectorul bugetar astfel incat cheltuielile de personal sa se inscrie intr-o pondere de 5,5% din PIB in 2007. In scopul realizarii acestei sarcini, fiecare minister va elabora o evaluare proprie in ceea ce priveste reducerea numarului de personal in vederea atingerii procentului de mai sus ce urmeaza sa se transmita pana la 30 iunie catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii". Sefii institutiilor bugetare erau somati prin acest document sa analizeze cu maxima responsabilitate schema de personal, eliminand paralelismele si activitatile comune cu alte institutii. Adresa nu a fost semnata de Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, ci de secretarul de stat Doina Dascalu.

UTILITATI. Numarul total al angajatilor care vor pleca, anul acesta, din societatile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) va ajunge la 13.898 de persoane, fie ca vor fi disponibilizati, fie prin externalizari sau pe alte cai, potrivit biroului de presa al MEC. Printre cei considerati "plecati" se numara si cei 2.470 de angajati ai Electrica Muntenia Sud, al carei contract de privatizare urmeaza sa fie semnat in curand. Astfel ca totalul reducerii de personal va fi, in fapt, de 11.428 de angajati. Din cadrul ministerului nu va pleca niciunul din cei peste 730 de angajati, spun oficialii acestuia.

Majoritatea celor vizati lucreaza in domeniul mineritului. In domeniul energetic privatizarile vor continua, ca si in cel al gazelor. Distributiile de gaze s-au vandut, iar producatorul Romgaz, a carei privatizare este amanata, a inregistrat o eficienta buna, potrivit oficialilor.

Cat priveste mineritul, programul de restructurare presupune inchiderea minelor ineficiente economic, ecologizarea acestora si a zonelor inconjuratoare, dar si dezvoltarea regiunilor monoindustriale respective in scopul absorbtiei fortei de munca disponibilizate, componenta care progreseaza cel mai greu.

PERSONAL INSUFICIENT
"Nu suntem de acord cu aceste disponibilizari, deoarece din fisele posturilor rezulta ca numarul actual de 92.000 de functionari publici este insuficient, acesta ar trebui sa fie de 130.000 de salariati. Daca se dau oameni afara vom ramane 69.000 de angajati. Depasirile de cheltuieli bugetare s-au facut din vina unor ministri care au dat sporuri la oamenii lor din ministere. Asa s-a ajuns ca exista functionari care au sporuri cat 75% din salariul de baza, altii 40%, altii 25%, dupa forta pe care o are respectivul ministru in coalitia Guvernamentala"
Vasile Marica
presedintele sindicatului Sed Lex al functionarilor publici

LA AGRICULTURA SI MEDIU SE FAC ANGAJARI
O ordonanta aprobata de Guvern la inceputul acestui an stabilea redistribuirea unui numar de peste 8.500 de posturi neocupate in structurile administratiei de stat responsabile de absorbtia fondurilor europene si de pregatirea procesului de integrare. Ministerele s-au apucat de angajari. "Avand in vedere ca ni s-a aprobat suplimentarea personalului cu 5.200 de oameni in minister si cele doua agentii de plati, pentru intarirea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare si ca peste 1.000 de angajati ai directiilor agricole judetene au trecut in structura teritoriala a agentiilor de plati, noi nu avem cum sa facem disponibilizari", ne-a declarat un director din Ministerul Agriculturii. La Ministerul Transporturilor se organizeaza, in perioada 24-28 iulie, concursuri pentru ocuparea a 61 de posturi. Si la Ministerul Mediului se fac angajari. "In prezent sunt organizate concursuri pentru angajari", a explicat Ion Margineanu, seful biroului de presa.

DE PROBA
Ideea nu este noua. Ministerul de Finante condus de Ionut Popescu si-a bombardat colegii din celelalte ministere cu circulare prin care le cerea sa faca liste cu disponibilizati, in limita unui procent de 4%. Pana la urma, nu s-a mai facut nimic. "Reducerea cu 4% a personalului a fost un test. Am vrut sa vedem daca in unele institutii, conducatorii considera ca se pot dispensa de unii oameni sau daca mai au nevoie de personal", declara fostul ministru de Finante.
×
Subiecte în articol: economic personal ministerul