x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un val de insolvențe mătură mediul de afaceri

Un val de insolvențe mătură mediul de afaceri

de Mariana Zaharia    |    15 Aug 2022   •   07:30
Un val de insolvențe mătură mediul de afaceri

Aproape 77 la sută este procentul de creștere a insolvențelor în județul Argeș. Comparativ cu 2021, din ianuarie și până în iunie 2022, 92 de afaceri s-au dus pe apa sâmbetei. În Bacău, 63 de businessuri s-au închis anul acesta, față de 30 anul trecut. Cele mai afectate activități sunt cele de prestări servicii, consultanță, restaurante, transporturi de marfă și servicii logistice. 

Statistica  făcută de către Oficiul Național al Registrului Comerțului arată că în primele șase luni ale lui 2022 au intrat în insolvență 3.417 firme față de 3.076, în aceeași perioadă a anului trecut. Procentul de creștere este de peste 11 la sută la nivelul întregii țări, dar specialiștii spun că nu ar trebui ignorat și susțin că va crește în perioadă următoare.

Muncă la negru sau lacăt pe ușă

„Echilibrul este precar și motivele sunt multiple. Unul dintre ele este impozitarea contractelor part-time care va duce la muncă la negru sau în situația ca mulți să renunțe la societăți. Vă dau ca exemplu o afacere de deratizare unde, în mare majoritate, angajații erau cu contracte pe două ore. Erau fie oameni care lucrau și în altă parte, fie pensionari și toți își suplimentau veniturile. Nu îi va plăti nimeni pentru 8 ore și atunci au apărut două situații - fie se renunță la ei, fie muncă la negru cu toate repercusiunile. Cota de forță de muncă străină în România este în creștere și asta înseamnă bani care pleacă din țară. Intri în frizerie și acolo te întâmpină un frizer de o altă naționalitate care va trimite banii câștigați la el în țară. Cheltuie și aici doar o mică parte. Sunt afectate business-uri conexe cu Ucraina. Nu cele mari, dar erau mulți intermediari. România nu aducea de acolo doar cereale, ci și dulciuri, biscuiți și acum acei intermediari nu mai au business. Apoi, au crescut costurile de producție pentru orice și lipsesc reglementările pentru persoane juridice din prisma energiei electrice. Sunt afectați mulți antreprenori medii pentru că nu intră în categoria consumatorilor vulnerabili”, a declarat, pentru Jurnalul, avocatul Adrian Cuculis.

 

Specialiștii spun că o situație problematică este creată și de faptul că salariile bugetarilor cresc în timp ce privații nu își permit să majoreze veniturile.

E loc de mai rău

Firmele care ofereau servicii ce nu servesc unor nevoi de bază sunt cele mai afectate, iar specialiștii spun că încă nu simțim în totalitate efectele crizelor actuale. Ei dau ca exemplu cerealele aduse din Ucraina și spun că piața nu a căzut și nici nu va cădea pentru că este nevoie de aceste produse. Au crescut prețurile, iar specialiștii spun că riscul nu este lipsa pieței de desfacere pentru cereale, ci blocajul logistic, imposibilitatea de a livra la timp produsele necesare și asta poate duce la insolvență. Pentru o previziune mai clară asupra evoluției pieței, încă este nevoie de mai multe informații.

 

„Mulți oameni de afaceri au investit în afaceri noi și au sperat la succes, iar lucrurile au mers un an sau doi ani după care au ajuns în punctul în care nu au mai putut supraviețui pentru că nu poți aduce mereu bani de la tine. Este vorba aici inclusiv despre start-up-uri, de regulă firme mici, dar care nu au fost profitabile, multe dintre ele încă de la început. Investitorii au mers pe ideea că vor crește aceste afaceri și le vor vinde. Acționarii inițiali au gândit mai puțin bine afacerea pe termen lung și au așteptat niște „Business Angels”. Îi sfătuiesc pe afaceriști să își facă planuri de afaceri pe termen mediu-lung și să calculeze bine fiecare pas. La aceste moment, este hazardant să facem previziuni pentru că nu avem informații suficiente”, explică, pentru Jurnalul, avocatul Cătălin Vlad.

 

Creșterea numărului firmelor care dispar de pe piață se vede și pe site-ul ANAF, acolo unde sunt afișate licitații pentru bunuri ce au aparținut acestor societăți. Terenuri agricole sau intravilane, mașini sau utilaje, toate sunt scoase la vânzare pentru ca statul sau băncile să mai recupereze din banii pierduți, fie pentru că firmele nu au mai plătit taxele, fie că nu au mai putut achita credite.

 

„Au crescut costurile de producție pentru orice și lipsesc reglementările pentru persoane juridice din prisma energiei electrice. Sunt afectați mulți antreprenori medii pentru că nu intră în categoria consumatorilor vulnerabili”

avocat Adrian Cuculis

 

×