x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unde pastea friptura

Unde pastea friptura

de Florina Zainescu    |    18 Aug 2005   •   00:00
Unde pastea friptura

Consumatorii romani vor sti daca friptura de vita pe care o servesc la restaurant sau o cumpara din galantar provine de la un animal sanatos sau de la unul bolnav.

Agentii economici care nu vor putea sa justifice cu acte provenienta carnii sau a animalelor din propria ograda risca o amenda de 3.000 de lei noi (30.000.000 de lei vechi), conform unei Hotarari de Guvern pregatita de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA).

URMARIRE. Practic este vorba despre asigurarea trasabilitatii alimentelor. "Spre exemplu, eu nu stiu daca berbecutul pe care il mananc este intr-adevar berbecut sau este caine. Motiv pentru care, agentul economic trebuie sa-mi demonstreze cu documente ca in farfuria mea este, de fapt, berbecutul Vasile de la ferma cutare. Nu poate, il amendez", a explicat Liviu Rusu, director general in cadrul ANSVSA. Astfel, consumatorii vor sti exact ce mananca si pot fi siguri ca friptura din fata lor provine de la un animal sanatos, taiat, pastrat si procesat in conditii igienice. Rusu crede ca, din cauza amenzii destul de mari, firmele se vor gandi de doua ori inainte de a cumpara carne de pe piata neagra. Daca la ora actuala este suficient ca agentul economic sa dovedeasca ca marfa lui provine de la persoana X sau firma Y, o data cu intrarea in vigoare a acestei hotarari, si X sau Y trebuie sa justifice de unde are produsul. "Pana acum, animale taiate ilegal treceau printr-o firma si deja la al doilea cumparator treaba devenea legala, existand documente pentru respectiva carne. Dar in baza acestei HG se va merge pe fir, astfel incat sa se stie de unde a plecat animalul", spune Rusu.

IDENTIFICARE. Din pacate, trasabilitatea produselor din carne nu se poate asigura in proportie de 100% pana cand nu se termina identificarea si inregistrarea animalelor. Din cauza scandalurilor - ajunse sau nu in justitie - pana in prezent au fost identificate si inregistrate numai 59,7% din bovine, 48,3% din oi si capre si 35,3% din porci. In plus, doar la 48,6% din cai le-au fost puse microcipuri, in special din cauza refuzului proprietarilor de a plati 200.000-300.000 de lei, contravaloarea respectivului dispozitiv. Insa reprezentantii ANSVSA sunt optimisti si cred ca, o data cu intrarea in vigoare a amenzii de mai sus, proprietarii de animale or sa vina ei sa-i traga de maneca pe medicii veterinari sa le identifice animalele. Pentru ca abatoarele si procesatorii nu vor mai risca sa cumpere vite sau porci neidentificati.

ABATOARE
127 de unitati din industria alimentara, in special abatoare, au fost inchise anul acesta, pentru ca nu respectau normele de igiena, a anuntat Gheorghe Predoi, directorul general al ANSVSA. In plus, a fost oprita activitatea la 89 de abatoare, 33 de unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de peste. La nivel national exista 1.327 de unitati in industria alimentara, din care 80 indeplinesc cerintele UE, iar 263 se vor conforma pana la data aderarii. Alte 54 de unitati beneficiaza de o perioada de tranzitie, iar 930 (70% din totalul unitatilor) nu au programe de modernizare. Reprezentantii ANSVSA cred ca cea mai mare parte a acestora din urma nu vor indeplini cerintele UE la data aderarii. Daca nu incep programe de modernizare pana la data de 30 iunie 2006, ele vor fi inchise.
×
Subiecte în articol: economic