Principalele probleme ale României sunt incapacitatea de a accesa fonduri europene pentru proiecte de investiţii, ineficienţa sectorului energetic, transporturilor şi pieţei muncii, dar şi presiunile asupra finanţelor publice, cauzate în principal de o bază de taxare îngustă, de costurile în creştere cu sănătatea şi de performanţele slabe ale companiilor de stat, potrivit agenţiei de rating Moody's.
România trebuie să profite de integrarea legăturilor comerciale şi industriale cu Uniunea Europeană (UE) şi să îmbunătăţească performanţa companiilor de stat, menţinând în acelaşi timp prudenţa fiscală adoptată în urma crizei globale, a declarat Atsi Sheth, vicepreşedinte şi senior analyst în cadrul Moody's.
Deşi datoria publică a României este redusă comparativ cu nivelurile din alte ţări din regiune, iar acordurile cu FMI şi UE promovează politica economică într-o direcţie pozitivă pentru creştere şi pentru ratingul de credit, evenimentele de pe scena politică internă ar putea limita viteza şi profunzimea reformelor, consideră Sheth.
"Guvernul s-a confruntat în acest an cu opoziţia parlamentului faţă de reforma pieţei muncii. Povara austerităţii şi sistemul politic deja fracţionat ar putea încetini introducerea unor noi schimbări în cadrul fiscal, precum lărgirea bazei de taxare, reducerea costurilor cu sănătatea şi creşterea eficienţei companiilor de stat”, a continuat analistul Moody's.