x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungaria a semnat pentru South Stream

Ungaria a semnat pentru South Stream

29 Feb 2008   •   00:00

Rusia şi Ungaria au semnat joi, 28 decembrie un acord pentru intrarea maghiarilor în proiectul gazoductului South Stream. Administraţia prezidenţială rusă a anunţat într-un comunicat că s-a semnat pentru un acord "interguvernamental de cooperare pentru crearea unui gazoduct care va transporta gazul prin Ungaria”, şi care va  "permite includerea Ungariei în construirea gazoductul South Stream”.



Rusia şi Ungaria au semnat joi, 28 decembrie un acord pentru intrarea maghiarilor în proiectul gazoductului South Stream. Administraţia prezidenţială rusă a anunţat într-un comunicat că s-a semnat pentru un acord "interguvernamental de cooperare pentru crearea unui gazoduct care va transporta gazul prin Ungaria”, şi care va  "permite includerea Ungariei în construirea gazoductul South Stream”. Acordul a fost semnat de către Viktor Hristenko, ministrul rus pentru Energie şi Janos Veres, ministrul ungar al Finanţelor, în prezenţa lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei şi a lui Ferenc Gyurcsany, premierul Ungariei.

Potrivit AFP, constructorii gazoductului South Stream au mai marcat încă un punct în faţa concurentului european Nabucco.

South Stream va traversa Marea Neagră până în Bulgaria, după care se va ramifica. În direcţia sudică va ajunge în Grecia şi apoi va traversa Marea Mediterană până în Italia. Pe direcţia nordică va traversa Serbia, Ungaria până la centrul de depozitare de la Baumgartden din Austria. Gazoductul va livra anual circa 30 de miliarde de metri cubi în ţările europene. Până acum la South Stream participă Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia. În acest moment absolut toate statele care participă la realizarea Nabucco au proiecte paralele sau cooperări cu Gazprom. Germania, de unde este RWE construieşte North Stream pe sub Marea Baltică direct cu Rusia, companiile care se ocupă fiind E.ON şi Gazprom. Din Austria, OMV a vândut către Gazprom 50% din acţiunile centrului de depozitare de la Baumgarten, exact locul unde trebuie să ajunga gazele din zona caspică prin Nabucco. Ungaria construieşte prin MOL atât Nabucco şi South Stream , la fel ca şi Bulgaria. Bulgaria a semnat, în plus faţă de Ungaria un acord şi pentru construirea oleoductului Burgas- Alexandropolis, în vreme ce Atomstroiexport va construi şi centrala nucleară de la Belene. Serbia a vândut Gazprom 51% din acţiunile NIS, compania de stat din domeniul hidrocarburilor pentru 400 de milioane de euro, preţ mult subevaluat în opinia specialişilor. De asemenea, Turcia are un gazoduct direct care îi face legătura cu Rusia, Blue Stream.


IRONII. Preşedintele rus a ironizat proiectul Nabucco de mai multe ori în timpul conferinţei de presă. "Se pare că proiectul propus de noi este realizabil şi susţinut de resurse. Dacă cineva doreşte să sape şi să îngroape conducte acolo, pe noi nu ne deranjează”, a spus Putin.

Într-un alt moment Putin a menţionat că se pot construi "două- trei- cinci gazoducte” însă problema care se pune este ce produse pot transporta, de unde şi unde le vor duce.

Varujan Vosganian, ministrul economiei a spus că ţara noastră susţine în continuare Nabucco.

El a completat că South Stream nu va rezolva problema României deoarece prin acesta este pompat tot gaz rusesc, astfel că dependenţa energetică a României va rămâne în continuare legată de o singură sursă- Rusia. La momentul actual România importă 40% din consumul anual de gaze naturale din Rusia prin intermediarii Wintershall şi Conef, la care Gazprom este acţionar. Construcţia South Stream nu va aduce nimic nou în această privinţă deoarece gazul va proveni tot din Rusia, în vreme ce Nabucco va transporta gaze naturale din zona Mării Caspice, creând astfel concurenţă monopolului rus. Uniunea Europeană importă 25% din necesarul de gaze naturale din Rusia.

×