x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Unitatea 1 aşteaptă 1,5 miliarde de euro

Unitatea 1 aşteaptă 1,5 miliarde de euro

de Adrian Stoica    |    27 Noi 2017   •   18:16
Unitatea 1 aşteaptă 1,5 miliarde de euro

Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă presupune costuri la jumătate faţă de realizarea unei unităţi noi şi permite utilizarea reactorului încă 25-30 de ani în aceleaşi condiţii de siguranţă nucleară, a declarat directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Cosmin Ghiţă. Proiectul unităţilor 3 şi 4 este estimat la 6,5 miliarde de euro, iar retehnologizarea reactorului 1 ar însemna în jur de 1,5 miliarde de euro.

 

Proiectul pentru retehnologizarea unităţii 1 se află în faza I, ceea ce presupune în primul rând activităţile de organizare, procesul de finalizare a documentaţiilor-suport necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate, inclusiv elaborarea şi supunerea spre aprobare a acestuia de către acţionari, în anul 2021. În ceea ce priveşte proiectul care vizează construcţia reactoarelor 3 şi 4, pentru care statul român se află în negocieri cu compania chineză CGN, oficialul Nuclearelectrica a arătat că noile unităţi sunt necesare pentru a răspunde unor noi nevoi de consum, având în vedere iarna şi vara acestui an, când consumul a ajuns la cote-record.

 

Dacă negocierile cu chinezii eşuează, statul român va relua procedura de selectare a unor noi investitori.

 

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW.

×