x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE Controale de amploare pe piața carburanților. Cum ar putea fi sancționați distribuitorii

UPDATE Controale de amploare pe piața carburanților. Cum ar putea fi sancționați distribuitorii

10 Mar 2022   •   14:30
UPDATE Controale de amploare pe piața carburanților. Cum ar putea fi sancționați distribuitorii

În urma scumpirilor alarmante a prețului carburanților, autoritățile de la București iau în calcul confiscarea veniturilor realizate de distribuitori și aplicarea de amenzi între 2.000 - 10.000 lei, anunță Horia Constantinescu, președintele ANPC.

 

"Luăm în calcul sancţionarea pentru o practică incorectă comercială şi emitere de decizie pentru fiecare dintre aceştia. Analizăm dacă unii dintre comercianţi au majorat preţurile doar pentru că au făcut-o şi ceilalţi. În opinia mea profană am putea vorbi despre o structură sau o iniţiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare dacă vecinul a majorat preţul să o faci şi tu numai în încercarea de a o obţine un profit suplimentar. Dacă acest lucru se va confirma luăm în calcul, împreună cu colegii de la ANAF, confiscarea veniturilor realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi trimiterea acestora către bugetul de stat. Cred că această sancţiune complementară este mai dură decât aceea de a aplica o sancţiune cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei, pe care cu siguranţă, dacă vom consta abateri, o vom aplica, la absolut toate punctele controlate", spune acesta.

Acesta spune că nu se explică prețurile crescute la benzină și motorină dar sunt de vină și consumatorii care s-au înghesuit la stațiile de distribuție. 

"Din câte am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii acestor operatori economici, există o poveste legată de creşterea preţurilor în Ungaria pe care ei au considerat necesar să o preîntâmpine. Dacă mă întrebaţi şi aş fi în afara orelor de program, v-aş spune că atât timp cât vorbim de un stoc existent achiziţionat la un anume tarif, nu se justifică în niciun fel majorarea acestuia, pentru că la un moment dat crescuse preţul în altă parte sau în altă ţară. Tragic-comic este că preţul barilului a scăzut... Mi se pare cu atât mai ciudată şi contradictorie măsura luată de aceştia. Cred că această efervescenţă se va calma. Încurajarea acestei specule este incredibil de susţinută de cei care s-au hotărât să cumpere în cantităţi foarte mari combustibil. Ei nu au făcut altceva decât să dea apă la moară unei astfel de atitudini discutabile, în opinia mea incorecte faţă de consumatori", explică președintele ANPC.

Întrucât benzinăriile aveau stocuri de combustibili, nu este jusfiticată majorarea prețurilor. 

"Proprietarii benzinăriilor riscă în condiţiile în care nu au fost justificate în niciun fel majorările de preţuri. La acest moment am solicitat modalitatea de transmitere de la structura lor centrală către fiecare dintre punctele de lucru a motivării majorării preţurilor imediate. În opinia noastră, atât timp cât vorbim de nişte stocuri achiziţionate într-o perioadă în care nu se justifica niciun fel de majorare, nu înţelegem de ce aceasta totuşi s-a făcut. Nu vă pot spune la acest moment exact cu cât a majorat fiecare dintre benzinării. Vom lua o notă explicativă clară în care fiecare dintre conducătorii acestor puncte de lucru să-şi asume. Am prioritizat toţi comercianţii de combustibili ce au majorat preţurile în perioada pe care o ştiţi într-un mod inexplicabil atât timp cât şi în mediul online există filmări cu majorări ale preţurilor în perioada în care cei care filmau se aflau la coadă, aşteptându-se să cumpere la primul preţ afişat, nu la cele care s-au succedat până la momentul achiziţionării. Avem acţiuni la nivel naţional, la sediul MOL din Cluj-Napoca", precizează Horia Constantinescu. 

ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat controale pe piața carburanților. 

ȘTIRE INIȚIALĂ ANAF a demarat o acțiune de amploare pe piața de combustibil, după creșterea alarmantă a prețurilor și a cozilor interminabile. Totodată, și Consiliul Concurenței a anunțat o investigație în acest sens.

"În baza dispoziţiei date de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, privind activarea imediată a instituţiilor de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi, ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, conform atribuţiilor legale. Echipele DGAF, alături de comisari din cadrul ANPC şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, vor verifica întreg lanţul comercial, adică atât staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate", se arată în comunicatul instituției.

Controalele ANAF vor începe cu 100 de echipe și se vor efectua în toată țara. 

În Capitală, prețul carburanților se situa între 7,43 lei și 9,59 lei în această dimineață. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Consiliul Concurenței a început investigații pe piața carburanților pentru a afla motivul creșterii prețurilor, acestea nejustigicându-se, arată instituția.

Companiile își stabilesc în mod independent politica de prețuri, în funcție de strategie,  dar înțelegerile și acțiunile concertate privind comportamentul pe piață sunt sancționate potrivit legii. 

"Este o situaţie internaţională dificilă şi volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situaţie, deoarece o eventuală creştere nejustificată a preţurilor poate conduce la sancţiuni", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astăzi va avea loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu şi reprezentanţi ai autorităţii de concurenţă.

Totodată, România are suficiente stocuri de carburanți. 

Prețurile au crescut la lanțul de distribuție MOL și la unele benzinării din vestul țării, autoritățile române dând vina pe Ungaria, unde costurile benzinei și motorinei sunt plafonate, fapt ce ar fi dus la scăderea stocurilor. 

Însă grupul MOL a anunțat că aprovizionarea cu petrol a Ungaria nu are probleme. 

Totodată, Consiliul Concurenței a sancționat 6 companii de distribuție, respectiv OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania cu amenzi totale de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancţiune confirmată de instanţă în 2016.

Alte 3 companii care comercializează carburanți angro, respectiv Tinmar Ind Bucureşti, Planoil SRL Bucureşti, Planoil Industries Bucureşti, au fost sancţionate cu amenzi totale de  3,7 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. 

×
Subiecte în articol: consiliul concurenţei