După plecările de săptămâna trecută la cules de sparanghel în Germania, în aceste zile se pregătește un nou val de români care sunt așteptați tot pentru munci agricole, de data aceasta în Austria și Italia. Transporturile din România sunt programate în primele zile de după Paște. Salariile pornesc de la 1.600 de euro (Austria), respectiv 1.800 de euro (Italia), reiese din anunțurile de recrutare analizate de Jurnalul. În România, unde deficitul de personal este la fel de acut în agricultură și în industria alimentară ca în anii trecuți, sindicatele acuză Guvernul că nu întreprinde nimic pentru a opri exodul de muncitori.
Angajatorii din Austria, spre exemplu, recrutează personal pentru cules căpșuni în sere. Se acceptă femei, bărbați și (mai ales) cupluri, iar programul de lucru este de 8 ore/zi, 6 zile/săptămână, la un salariu net de 1.600-1.700 de euro. „În funcție de numărul de ore lucrate, puteți lua bani în plus”, menționează cei mai mulți recrutori.
În Italia, fermierii tocmai au săvârșit „Ritualul Porumbelului”, o tradiție locală prin care li se „arată” cum va fi anul agricol, iar pentru 2020 semnele preconizează „o recoltă bună”, potrivit unei postări pe Facebook a ministrului italian al Agriculturii, Teresa Bellanova. Iată că recolta nu va fi doar bună, ci și culeasă la timp, câtă vreme Italia a lansat o nouă ofertă pentru 10.000 de lucrători agricoli din est, în special din România.
România, condamnată la importuri
Federația Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta - a transmis ieri o a treia scrisoare deschisă către Președinția României, în care arată că „vom ajunge să importăm legume tot timpul anului”.
„A trecut aproape o săptămână de la apariţia în presă a imaginilor cu cei peste 2.000 de români care se înghesuiau pe aeroportul din Cluj pentru a pleca la munci agricole în Germania (…) Premierul Orban a promis că va face lumină în acest caz, dar până acum nu s-a ocupat decât cu ascunderea adevărului şi protejarea celor vinovaţi. Un astfel de exod masiv nu se putea realiza decât beneficiind de cea mai înaltă protecţie: cea a Guvernului. Premierul României, Ministerul de Interne, dar şi Ministerul de Externe, prin ambasadorul României la Berlin, nu aveau cum să nu fie informaţi despre demersurile Germaniei, care avea nevoie disperată de sezonieri în agricultură”, se arată în scrisoarea sindicaliștilor.
Atragem atenţia că se impun măsuri urgente şi pentru refacerea rezervei de stat, despre care avem informaţii că nu prea există.
Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta