x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ursache, sef la privatizare

Ursache, sef la privatizare

03 Mai 2004   •   00:00

La 1 mai, de ziua muncii, ministrul Ovidiu Musetescu, presedintele Autoritatii pentru Privatizare, a ramas fara functie. Procesul de privatizare va fi realizat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, institutie realizata prin comasarea APAPS cu AVAB.

CATALIN BUDESCU

Fostul presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, a semnat ultimul contract de vanzare-cumparare din istoria APAPS, prin care Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane au putut cumpara un procent de 8% din capitalul social al bancii. Astfel, se incheie cea de-a doua etapa a procesului de privatizare a BCR, prima fiind constituita de vanzarea unui pachet de 25% din actiunile bancii catre BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale). Ulterior, conform strategiei aprobate de Guvern, un pachet majoritar de cel putin 51% din capitalul social al BCR urmeaza sa fie vandut catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara. Pachetul majoritar va fi vandut prin negociere cu selectie de oferte. Cota de cel putin 51% din actiunile bancii va fi constituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC la BCR.

Musetescu nu a vrut la AVAS

Prima privatizare realizata de APAPS si semnata de catre Ovidiu Musetescu a fost cel cu grupul Raiffeisen pentru Banca Agricola. „ Inchei acum activitatea ca presedinte al APAPS prin finalizarea unei etape extrem de importante a privatizarii BCR. Cei peste trei ani de existenta a APAPS au reprezentat totodata incheierea unei serii, pe care indraznesc sa o numesc impresionanta de contracte, printre care se numara Sidex, Santierul Naval Constanta, Siderurgica, Tepro sau COS Targoviste. Nu a fost un proces usor.", a precizat fostul presedinte APAPS. Astfel Musetescu isi incheie activitatea tot prin semnarea unui contract de vanzare-cumparare de actiuni pentru o banca. De precizat ca acesta a refuzat oferta de a fi vicepresedinte in actuala Autoritate pentru valorificarea Activelor Statului. In schimb, Musetescu a ales sa se intoarca in politica preluand postul vacant lasat de Florin Georgescu in comisia de buget-finante din Camera Deputatilor.

AVAS preia privatizarea

O prima hotarare cu privire la functionarea noii institutii a fost numirea lui Mircea Ursache, fostul vicepresedinte al AVAB, de catre premierului Adrian Nastase, in functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Acesta va avea si obligatia de a gestiona intreg procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane. De asemenea, noua institutie va prelua intreaga responsabilitate, drepturile, obligatiile si atributiile APAPS. „Suntem gata sa ducem la bun sfarsit intregul proces de privatizare care a mai ramas de onorat. La ora actuala va trebui, conform programelor asumate de catre Romania cu institutii financiare internationale, ca pana la sfarsitul acestui an sa trecem in proprietatea privata 19 societati mari. Totodata, mai avem inca 44 de societati comerciale care sunt in plin proces de privatizare", ne-a declarat Mircea Ursache presedintele AVAS.

Patrimoniul APAPS trece la AVAS

Prin hotarare de guvern, AVAS va prelua intreg patrimoniul APAPS. Institutia va trece la valorificarea creantelor neperformante preluate de la banci, persoane juridice romane, cu capital partial de stat, in scopul pregatirii pentru privatizare si cresterea gradului de solvabilitate a acestora. Activele statului supuse valorificarii cuprind: creante neperformante preluate de la bancile cu capital partial de stat, bunurile mobile si imobile dobandite de banci in procedura executarii silite, creante comerciale asociate creantelor neperformante, creante fiscale preluate in temeiul unor acte normative, actiuni sau parti sociale detinute de stat la diferite societati comerciale precum si active ale regiilor autonome si companii la care statul este actionar majoritar. O activitate importanta, distincta, se va referi la monitorizarea modului in care sunt respectate clauzele din contractele de privatizare, semnate anterior de APAPS.
×
Subiecte în articol: economic privatizare apaps