Oferta cercetatorilor si proiectantilor de utilaj petrolier se loveste de dificultatile de piata ale producatorilor si, uneori, de interesele internationale. Romania ar putea ajunge sa importe integral echipamentul de exploatare a propriilor resurse.
ADRIAN N. IONESCU
Anul viitor, productia de utilaj petrolier ar putea ajunge abia la 75% din nivelul din 1989 si la exporturi de 199 milioane dolari, adica de 70% fata de acelasi an de referinta, potrivit "variantei probabile" propuse de un studiu recent. Studiul a fost prezentat la un seminar organizat cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la inceperea activitatii institutului de cercetare si proiectare IPCUP Ploiesti.
"Dupa 1989, gradul de incarcare a capacitatilor de productie a fost utilizat in limitele 33%-65%", spune autoarea studiului, ing. Vasilica Carabus. In aceeasi perioada au fost disponibilizati circa 30.000 de salariati din ramura.
PROBLEMA ADAPTARII. Problemele de adaptare la piata au fost agravate de balbaielile politicii industriale de dupa 1989, pe fondul supradimensionarii anterioare a capacitatilor de productie. In domeniu este celebru cazul fabricii de sape de foraj de la fosta glorie a utilajului petrolier, actualmente UPETROM Ploiesti, fabrica construita pentru o productie de 500.000 de sape anual, dar care, potrivit analistilor, acum nu vinde mai mult de 6.000 de bucati.
PULSUL CERERII. Actualmente insa, nici o instalatie de foraj noua nu mai lucreaza in Romania, iar beneficiarii de utilaj petrolier cer mai degraba subansamble sau instalatii mici, transportabile, atunci cand nu apeleaza la importuri. Nu este de mirare, avand in vedere costul ridicat al unei instalatii de foraj F650, de pilda, care este de 11,5 milioane dolari.
Citește pe Antena3.ro
OFERTA. Potrivit studiului citat, intr-o varianta poate prea optimista, anul viitor ramura utilajului petrolier, va avea o cifra de afaceri de 6.000 miliarde lei obtinuta cu un capital social consolidat de 1.600 miliarde lei.
MIZA MEDIULUI. "Am vazut o instalatie de foraj in Germania, in plina padure, iar diferentele fata de Romania sunt mari, incepand cu suprafata afectata si terminand cu cele mai mici detalii de mediu", confirma Sebastian Ramniceanu, consilier la IPCUP.
Specialistii ploiesteni avertizeaza asupra iminentei efectelor privatizarii Petrom si a Distrigaz, ca si ale cerintelor pe care va trebui sa le respecte Romgaz si alti beneficiari de utilaje. OMV a si anuntat, de altfel, ca va da castig de cauza furnizorilor de produse si servicii cu cel mai bun raport pret - calitate.
SPECULATII
Producatorii de utilaj petrolier sunt prinsi in clestele propriilor limite de finantare, dar si al intereselor de afaceri transfrontaliere. In martie 2001, UPET Targoviste a fost cumparata de cea mai importanta corporatie din domeniul constructiilor de masini din Rusia - "OMZ". Activitatile de proiectare, consultanta, marketing si comercializare s-au externalizat, prin formarea societatii TC UPET SRL. Prin urmare, nu este o temere nefondata cea privind tendinta ca marii producatori si beneficiari de utilaj petrolier sa apeleze la furnizori de proiectare sau produse din propriul cerc de interese.