x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanţe de 34,7 milioane de euro

Vacanţe de 34,7 milioane de euro

de Florina Zainescu    |    04 Ian 2010   •   00:00
Vacanţe de 34,7 milioane de euro
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Românii au cheltuit cu 13% mai puţin pe vacanţele de Revelion anul acesta, comparativ cu anul trecut. Cei care au mai avut curajul să plece pe actualul "ger financiar". Nu de alta, dar numărul celor care au ales să serbeze Anul Nou prin vacanţe în ţară a scăzut cu 8% faţă de anul anterior, în timp ce peste hotare au plecat cu 20% mai puţini turişti.



Criza economică ce le-a măcinat veniturile anul trecut şi care se anunţă şi mai acută anul acesta i-a făcut pe tot mai mulţi români să renunţe la vacanţa de Revelion la munte, la mare sau peste hotare şi să aleagă petrecerile organizate în pieţele, barurile şi restaurantele din localitatea de baştină sau la "Cabana plăpumioara".

Bilanţul realizat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) arată că numărul turiştilor români care au petrecut Revelionul în pensiunile sau la hotelurile din ţară a scăzut cu 8% faţă de anul anterior, la 95.400 de persoane, iar sumele cheltuite au fost cu 13% mai mici, respectiv 124,5 milioane de lei (aproape 29 milioane de euro).

Şi amatorii de vacanţe în străinătate s-au împuţinat cu 20% - 10.500 de persoane -, cheltuielile acestora scăzând şi ele tot cu 13%, până la 5,75 milioane de euro. "Se observă că în turismul intern tarifele au scăzut cu 20%-25% faţă anul trecut, ajungând la nivelul de acum doi ani, în timp ce în turismul extern tarifele au scăzut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri, numărul turiştilor a scăzut la nivelul Revelionului 2004-2005", consideră oficialii FPTR.

PENSIUNILE DE LA MUNTE AU RĂMAS ÎN TOP
Segmentul turismului rural a fost singurul care a înregistrat o creştere a numărului de petrecăreţi faţă de 2008. Astfel, în pensiunile autohtone au sărbătorit Anul Nou aproximativ 30.000 de români. Însă, pe lângă turiştii înregistraţi oficial, au mai sărbătorit cel puţin tot atâţia în pensiunile neomologate, apreciază patronii din turism.

Cele mai solicitate staţiuni din România au rămas cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 95%. Şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare, ajungându-se la un grad de ocupare de 85% din capacitatea de cazare, potrivit FPTR. Una peste alta, numai 23.000 de turişti au ales zonele montane, ceea ce înseamnă o scădere de 12% faţă de anul anterior, cu toate că tariful mediu/pachet a scăzut de la 2.000 lei anul trecut la 1.700 de lei.

Un alt segment solicitat a fost cel al marilor oraşe, unde au petrecut trecerea în noul an în hoteluri şi la restaurante aproximativ 25.000 de turişti.

MAREA, ABANDONATĂ
"Există o categorie de turişti care preferă să-şi petreacă Revelionul în Delta Dunării, însă numărul acestora este în continuă scădere, deşi tarifele au fost foarte convenabile", potrivit FPTR. Astfel, doar 600 de persoane au ales Delta, ceea ce reprezintă o scădere de 40% faţă de acum un an şi de 70% faţă de acum doi ani. Nici marea n-a fost la mare căutare, numărul celor care au ales să-şi petreacă Revelionul aici scăzând cu 40%, la 800 de turişti, deşi staţiunile de pe litoral dispun de aproape 5.000 de locuri de cazare încălzite, iar tariful mediu/pachet a scăzut cu 33%, la 1.000 de lei.

Minus la turişti au înregistrat şi staţiunile balneoclimaterice: aproximativ 16.000 de români au întâmpinat Anul Nou aici, cu 7% mai puţini faţă de anul trecut.
În ceea ce priveşte destinaţiile externe, cele mai solicitate au fost Austria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Franţa şi Tunisia.

×
Subiecte în articol: economic