x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valul de lacrimi al furnizorilor de gaze

Valul de lacrimi al furnizorilor de gaze

de Adrian Stoica    |    14 Mar 2019   •   09:23
Valul de lacrimi al furnizorilor de gaze

Apariția Ordonanței 114/2018, care a impus, printre altele, plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului gazelor produse în România și destinate consumatorilor casnici, a creat noi tensiuni pe această piață. Principalii furnizori de gaze, Engie România și E.On, susțin că soluția ar fi fost stabilirea unui calendar pentru liberalizarea prețurilor, elaborarea criteriilor pentru definirea consumatorilor vulnerabili și crearea unui mecanism adecvat pentru protejarea acestora. Deși se arată îngrijorați de soarta consumatorului casnic, furnizorii sunt marii beneficiari ai Ordonanței 114.

“Ce se va întâmpla cu toţi consumatorii casnici când efectele OUG 114 vor înceta? Acum preţul este de 68 de lei, dar dacă atunci preţul pieţei va fi de 140 de lei/MWh? Cum va putea fi suportată o astfel de creştere?”, a fost întrebarea lansată de Eric Stab, reprezentantul Engie România, la a doua ediţie a Romanian International Gas Conference. Aceeași îngrijorare a fost exprimată și de Anca Dragu, director de corporate affairs la E.On, ea apreciind că România are nevoie de o piaţă a gazelor funcțională, unde preţul să se formeze liber.

Ce se întâmplă în piață

În trimestrul patru al anului trecut, potrivit unor declarații anterioare ale lui Eric Stab, Engie România a cumpărat gaze la prețul de 120 de lei/MWh. Un preț foarte mare, în condițiile în care, potrivit raportului financiar al Romgaz pe 2018, reiese că prețul mediu de vânzare pe trimestrul al patrulea practicat de companie a fost de 80 de lei/MWh, un preț apropiat de cel utilizat și de cel de-al doilea mare producător de gaze, compania OMV Petrom. Întrebat de “Jurnalul” cum explică această creștere a prețului la 120 de lei/MWh, în condițiile în care producătorii nu l-au majorat, șeful Engie România a evitat un răspuns direct, rezumându-se la a spune că această comparație nu este relevantă. Poate nu este din perspectiva furnizorilor, care astfel și-au rotunjit veniturile în timp ce deplângeau situația consumatorului român, dar, cu siguranță, pentru acesta din urmă comparația este extrem de relevantă.

O întrebare fără răspuns

Începând cu data de 1 aprilie, furnizorii vor cumpăra gaze de la producători la prețuri plafonate (68 lei/MWh). Diferența dintre prețul actual de achiziție și noul preț se va regăsi în factura populației? În ce procent se va regăsi, total sau parțial? Deocamdată acestea sunt întrebări fără răspunsuri din partea celor cei doi mari distribuitori de gaze. În lipsa lor, grija față de consumatorul român este doar clamată.

 

×
Subiecte în articol: gaze Engie România e.on