x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vamesii fac legea dupa ureche

Vamesii fac legea dupa ureche

02 Feb 2004   •   00:00

Lucratorii de la Biroul Vamal Galati vamuiesc ochiometric, nu dupa actele care dovedesc originea si calitatea marfurilor. Mai grav este ca sefii lor le dau dreptate, iar oamenii de afaceri pierd bani. Societatea Silvano din Galati a platit din cauza unei erori a lucratorilor vamali aproape 2,3 miliarde de lei, bani care reprezinta taxe vamale, TVA si penalitati.

Mai mult, activitatea firmei a fost blocata timp de 52 de zile. Totul a inceput de la un import de tabla laminata provenita din rulou, care insa a fost taiata si planata pentru a putea fi transportata cu barja pe Dunare, din Ucraina. Conform Codului vamal si regulilor generale de interpretare a sistemului amortizat, produsele laminate la rece din rulouri beneficiaza de taxa vamala zero.

Bani luati pe nedrept La vama romaneasca, reprezentantii firmei s-au confruntat cu o surpriza de proportii, care i-a costat bani si nervi. Ei au aflat ca trebuie sa plateasca o taxa vamala de 20% din valoarea marfii, pe motiv ca tabla nu era sub forma de rulouri. "Caracteristica "in rulouri", mentionata expres in subpozit ia tarifara 72.09 (n.r. - care beneficiaza de taxa vamala 0), nu se refera la forma de prezentare in vama, ci la o trasatura tehnica de esenta a obtinerii produsului ", explica Constantin Dumitriu, directorul general al societatii Silvano SRL. El mai spune ca din actele pe care le-a depus in vama, respectiv certificatul de origine, certificatul de calitate, certificatul de radioactivitate, firma producatoare, Cheviot Enterprises, atesta ca marfa este produsa prin laminare la rece in rulouri. Mai mult, Dumitriu spune ca, potrivit notei explicative, produsele din grupa 72.09 pot suferi prelucrari si tratamente termice, respective planari si decupari. Asa ca prezentarea in vama sub forma de foi dreptunghiulare este numai un aspect de suprafata al marfii, care nu influenteaza incadrarea tarifara.

Activitatea, blocata 52 de zile Lucrurile au luat o turnura neasteptata. Desi firma Silvano a platit taxele vamale pentru transportul cu pricina i s-au controlat importurile anterioare. Asa a fost gasit inca un transport, pe care nu s-au platit taxe vamale, deoarece a fost incadrat la pozitia role. Si acesta a fost taxat cu 20% si s-au calculat si penalitati de intarziere. Mai mult chiar, s-a decis blocarea importurilor firmei prin toate punctele de frontiera din Romania. "Acest consemn a fost ridicat abia la data de 26 ianuarie 2004, la aproximativ 52 de zile dupa ce firma a achitat sumele care i-au fost impuse la plata nejustificat", spune Dumitriu.

Biroul vamal isi sustine nevinovatia Seful biroului vamal Galati, Romeo Smau, spune ca tabla se incadreaza in tariful vamal dupa cum se prezinta in vama, nu dupa procedeul prin care a fost produsa. "Reprezentantii firmei au declarat ca tabla este sub forma de role, adica are si lungime, dar ea s-a prezentat sub forma de foi", spune Smau. El precizeaza ca decizia vamesilor pe care-i conduce a fost corecta si ea a fost sustinuta de Directia Vamilor din Galati, de Directia Generala a Vamilor si de Directia Finantelor Publice. "Societatea Silvano a depus contestatie, aceasta s-a transmis la Directia de Finante Publice Galati, care a respins-o pe motiv ca marfa se incadreaza la tabla foi. In aceste conditii, noi avem obligatia sa verificam din urma importurile si in caz de nereguli sa aplicam contravent ii. Asa am facut si in acest caz si am descoperit ca aceasta societate mai facuse un transport pentru care nu a platit taxe vamale. Am intocmit imediat un act constatator.

×
Subiecte în articol: economic