x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vanzari de medicamente de 330 miliarde dolari

Vanzari de medicamente de 330 miliarde dolari

21 Aug 2004   •   00:00

Vanzarile globale de medicamente comercializate prin farmacii au crescut in perioada iulie 2003-iunie 2004 cu 8%, pana la 332,9 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al IMS Health, citat de Mediafax.

IOHANNA ONACA

Studiul a fost efectuat pe 13 piete farmaceutice importante, care acopera doua treimi din piata totala de medicamente, fiind realizat in farmacii si spitale.

AMERICA, IN TOP. Mai mult de jumatate din vanzarile mondiale de medicamente s-au realizat pe piata nord-americana, valoarea ridicandu-se la 178 miliarde de dolari, cu 10% mai mult fata de iulie 2002-iunie 2003. Unul dintre segmentele de piata extrem de bine dezvoltate a fost cel destinat tratamentelor sistemului nervos central, care a inregistrat o crestere de 23% in intervalul analizat, pana la 39,2 miliarde de dolari. Pe locul secund se afla piata europeana, care a inregistrat, in intervalul iulie 2003iunie 2004, vanzari de 81,7 miliarde de dolari, reprezentand o crestere de 7%.

Piata europeana este urmata de Japonia ca nivel al vanzarilor de medicamente, valoarea pietei situandu-se la 55,44 miliarde de dolari.

In ceea ce priveste vanzarile de produse farmaceutice din America Latina, acestea au stagnat comparativ cu intervalul corespunzator din 2002-2003.

CLASAMENT EUROPEAN. Printre primele cinci tari europene la nivelul vanzarilor de medicamente se afla Germania, cu o valoare a vanzarilor de 23,8 miliarde de euro, Franta - 20 miliarde de euro, Italia - 13,8 miliarde de euro, Marea Britanie - 14,4 miliarde de euro - si Spania - 9,5 miliarde de euro.

PRODUCATORI. Grupul american Pfizer s-a mentinut pe prima pozitie la nivel mondial in industria farmaceutica, cu doua produse in topul primelor patru cele mai bine vandute medicamente din lume. Pe urmatoarele locuri in topul producatorilor mondiali de medicamente se afla GlaxoSmithKline, Merck, AstraZeneca si Novartis.

MEDICAMENTE. Cel mai bine s-a vandut medicamentul anticolesterol Lipitor, vanzarile sale majorandu-se cu 13%, pana la 9,7 miliarde de dolari. Totodata, Norvasc, indicat in cazuri de hipertensiune, s-a situat pe locul trei. Pe pozitia a doua s-a plasat medicamentul anticolesterol Zocor, produs de compania Merck, iar pe patru, Nexium, produs de AstraZeneca, care a inregistrat cea mai mare rata de crestere - 36%, in intervalul analizat.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari medicamente