x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vanzarile de centrale, in picaj

Vanzarile de centrale, in picaj

20 Mai 2004   •   00:00

Vanzarile de centrale termice au scazut la 35%-40% din nivelul de anul trecut. Debransarile s-au blocat in momentul in care CET-urile au impus solicitantilor proiecte care costa sute de euro, precum si avizul tuturor locatarilor.

DANIELA IVAN

Peste 265 de firme care se ocupa cu productia si comercializarea aparatelor de incalzire sau de aer conditionat isi expun produsele intre 19 si 23 mai la Romexpo, la manifestarea internationala Romtherm. Daca expozantii de produse de racire sunt increzatori ca cifrele de afaceri din acest an se vor mari, in randul celor care se ocupa cu sistemele de incalzire se simte o vadita ingrijorare. „Daca lucrurile vor mai continua asa cateva luni, atunci va fi un colaps total, multe firme vor muri, iar zeci de mii de angajati vor ramane pe drumuri", spune spune Bogdan Munteanu, director la firma Matechnik Corporations.

Piata e blocata

Firmele care comercializeaza centrale termice afirma ca piata este aproape blocata in ceea ce priveste apartamentele de bloc. „Ca sa te debransezi ai nevoie de acordul tuturor locatarilor dintr-un bloc si, in plus, de tot felul de aprobari si proiecte. Daca-i spui unui om ca trebuie sa-ti aduca un proiect pe calc, acesta se lipseste", spune Alexandru Calin, director la firma Riello Grup. El adauga ca multi oameni s-au speriat, desi se incalca un principiu al liberei concurente, un drept personal al fiecarui om de a alege ce sistem de incalzire sa-si monteze in locuinta.

Proiect de sute de euro

„Chiar daca Guvernul a renuntat la proiectul de lege privind debransarile, acum s-a aruncat pisica in curtea termocentralelor. Se pare ca exista o adresa oficiala prin care oamenii care vor sa se debranseze si sa-si puna centrale sunt obligati sa faca un proiect care cuprinde tot felul de cerinte absurde", spune Bogdan Munteanu. In plus, oamenii trebuie sa faca proiecte de constructie deoarece se considera ca pentru a-ti monta o centrala trebuie sa ai o teava de gaze trasa separat. „Aceasta teava nu poate fi trasa decat printr-o strapungere in casa scarii, iar pentru aceasta este nevoie de un proiect de constructie ca sa se arate ca nu se afecteaza structura de rezistenta a blocului", spune Mihai Trifan, agent de vanzari la firma Italcom Group. Reprezentantii firmelor de profil considera ca aceste proiecte nu-si au rostul si ca sunt introduse intentionat pentru ca oamenii sa renunte la montarea unor centrale individuale, mai ales ca un asemenea document costa cateva sute de euro.

Exista suficiente reglementari

Nemultumirea firmelor vine si din faptul ca noile reglementari se suprapun peste o piata foarte bine reglementata de catre ISCIR. „Centralele sunt sigure, au sisteme de alarma, au senzori care indica orice scapare de gaze. Cum sa fie mai sigura teava de gaze din bucatarie decat o centrala termica?", intreaba retoric Trifan. Pe de alta parte, „toti jucatorii de pe piata au facut eforturi in a aduce produse sigure, de ultima generatie, au facut eforturi sa obtina toate avizele ISCIR", spune Bogdan Lebu, brand manager la firma Western Temo SA.

O piata de 100 milioane de euro

Firmele care comercializeaza centrale estimeaza ca anul trecut s-au vandut intre 220.000-240.000 centale murale de apartament. „Daca consideram ca pretul mediu al unei centale de apartament este de 450 de euro, rezulta o piata cifrata la circa 100 milioane de euro", spune Alexandru Calin. Totodata, exista circa 700 de firme care se bat pentru a lua cat mai mult din aceasta piata. „Ne batem din ce in ce mai multi pe un mar din ce in ce mai stafidit", spune Mihai Trifan, agent de vanzari la firma Italcom Group. Aceste estimari sunt realizate la nivelul anului trecut, cand a existat un boom al acestei industrii ca urmare a introducerii ratelor fara avans."

Batalie dura

Multe din cele 700 de firme care activeaza pe piata centralelor au investit foarte mult pentru a impune imaginea unor branduri pe piata. „Am muncit, am investit, am impus niste branduri pe piata, iar acum oamenii nu mai pot sa-si monteze centrale, s-au speriat", spune Bogdan Munteanu. Producatorii autohtoni de centrale spun ca nu sunt prea mult afectati de noile cerinte. „Noi producem 10.000 de centrale pe an, iar pe piata romaneasca vindem cam 500-600 de bucati", spune Ioan Andronache, consultant la firma Keston, producator de centrale. In plus, firmele se bat acum pe clientii care au mai ramas, respectiv cei de la case sau de la vile". Ne batem sa aducem centrale din ce in ce mai performante, sa dam garantie din ce in ce mai mare, sa oferim service-ul gratuit", spune reprezentantul firmei Italcom Group.
×
Subiecte în articol: economic piata centrale